0900 - 20 20 643

Baby op komst? Laat uw huisdier wennen aan de nieuwe situatie

Wanneer u gezinsuitbreiding krijgt, gaat dat gepaard met veel veranderingen. Omdat de meeste honden en katten niet van veranderingen houden, is het belangrijk om deze veranderingen geleidelijk in te voeren zodat uw dier kan wennen. Begin hier op tijd mee; hoe meer tijd het dier heeft om aan de nieuwe situatie te wennen, hoe minder problemen u en uw huisdier ondervinden.

Hoe uw dier gaat reageren op de veranderingen wordt grotendeels bepaalt door socialisatie. Komt uw hond of kat uit een nest in een ‘huissituatie’ en waren daar kleine kinderen of een baby in huis? Dan zal uw gezinsuitbreiding weinig stress opleveren voor uw dier.

Is uw hond of kat snel gestrest of bang?
Hieronder staan tips om uw dier te laten wennen aan de nieuwe situatie. 

 

 Tips om uw kat te laten wennen aan uw gezinsuitbreiding:

Begin op tijd met het veranderen van u huisinrichting. Vaak is het zo dat de kat toegang heeft tot de kamer die nu de babykamer gaat worden of dat het zelfs ‘zijn/haar kamer’ is. Het is heel vreemd voor de kat om opeens geen toegang meer te hebben tot die kamer. Om deze situatie te vergemakkelijken voor de kat kunt u het beste een nieuwe veilige plek voor hem/haar creëren en de kat de tijd geven om hieraan te wennen.

Laat uw kat wennen aan kindergeluiden. Dit kunt u doen door andere kinderen of baby's bij u thuis uit te nodigen. Hiermee kunt u ook testen hoe uw kat op kinderen reageert. U zult snel genoeg merken of uw kat hier angstig/agressief of op reageert. Mocht dit het geval zijn dan kan het helpen om de kat aan de geluiden van kinderen en baby's te laten wennen voordat uw eigen kind geboren wordt. Dit kan bijvoorbeeld door een cd met geluiden zoals vuurwerk en onweer op te zetten. Bouw het geluid langzaam op; eerst zachtjes en om de paar minuten steeds iets harder en langer. Vooral het huilen van baby lijkt op katten gekrijs in dreigende situaties en komt voor sommige katten heel bedreigend over (alsof ze worden aangevallen).

Zorg dat de kat geen toegang meer heeft tot de babykamer zodra de baby is geboren of laat de kat alleen onder begeleiding de kamer in. Dit is voor de veiligheid van de baby. Katten houden van warme plekken en vinden het daarom prettig om lekker tegen een baby aan of zelfs er bovenop te gaan liggen. Dit kan heel gevaarlijk zijn voor uw kind.

Laat uw kat daarom wennen aan de geur van de baby. Voor katten is geur erg belangrijk en van vreemde luchtjes kunnen ze gestrest raken. U kunt bijvoorbeeld uw kat aaien met een babydekentje of uw dier eraan  laten ruiken. Het is ook een mooie gelegenheid om uw kat te laten wennen aan de geur van uw baby door de kat op schoot te nemen of te aaien nadat u uw baby de fles heeft gegeven. U ruikt dan nog steeds naar uw kind en de kat kan vertrouwd raken met de nieuwe geur.

Probeer uw aandacht te verdelen tussen uw baby en de kat. Het mooiste is om de kat te betrekken bij de verzorging van de baby. Door uw kat een aai te geven of wat voeding terwijl u met de baby bezig bent, zorgt u dat uw kat de baby met leuke dingen associeert. U mag alleen goed gedrag van de kat belonen, dus alleen wanneer de kat ontspannen is en geen angst vertoond. Wanneer u het verkeerde gedrag beloont, zal het ongewenste gedrag toenemen.

Vraag de kraamhulp om de kattenbak dagelijks schoon te maken. Veel katten vertonen onzindelijkheidklachten in de periode dat de baby net geboren is. Vaak wordt gedacht dat dit door de komst van de baby komt maar meestal is een vervuilde kattenbak de oorzaak. Katten zijn erg gesteld op hygiëne en wanneer de kattenbak te vies is, zal de kat een andere plek zoeken om zijn/haar behoefte te doen.

Behandel uw kat regelmatig tegen vlooien en wormen. Vlooien kunnen wormen overbrengen bij de kat en wormen (en de eitjes) zijn zeer besmettelijk voor mensen. Iedereen met een verminderde weerstand (zwangere vrouwen, jonge kinderen, ouderen) is ook gevoeliger om een worminfectie op te lopen. En voorkomen is beter dan genezen.

Wilt u meer weten over de bestrijding van parasieten bij uw kat?
Vlooien bij uw huisdier
Teken bij hond en kat
Wormen bij hond en kat

Tips om uw hond te laten wennen aan uw gezinsuitbreiding:

Laat uw hond wennen aan babygeluiden. Dit kan bijvoorbeeld door een cd. Door deze geluiden aan te bieden voor de baby er is, kan de hond wennen aan het geluid. Begin heel zachtjes (honden hebben een beter gehoor dan wij). Als de hond reageert, zet dan het geluid nog zachter of helemaal uit en bied het later opnieuw aan. Tijdens die geluiden kunt u de hond afleiden door activiteit of voeding zodat u een positieve associatie creëert. 

Verdeel uw aandacht tussen uw baby en uw hond. Wanneer bijvoorbeeld de baby gevoed wordt, geeft u de hond een bot of koekje. Zo krijgt de hond een positieve associatie met uw kind en wordt het kindje als iets positiefs gezien.

Onderneem dingen samen met uw hond en uw kind. Dit draagt ook bij aan de positieve band tussen uw hond en kind. Ga bijvoorbeeld lekker buiten wandelen. Het belangrijkste is dat de hond betrokken wordt bij het kind en genoeg aandacht krijgt.

Behandel uw hond tegen wormen (1 maal per 3 maanden) en vlooien (elke maand). Vlooien kunnen wormen overbrengen bij de hond en de wormen (en eitjes) zijn zeer besmettelijk voor mensen. Iedereen met een verminderde weerstand (zwangere vrouwen, jonge kinderen, ouderen) is ook gevoeliger om een worminfectie op te lopen.

Trainen uw hond om alleen thuis te zijn voor na uw verlof. Tijdens uw zwangerschapsverlof bent u veel thuis en na die periode gaat u weer aan het werk. Dit is een grote verandering van uw hond en als u het alleen zijn niet oefent, kan het grote problemen veroorzaken. Plan tijd in voor deze training voordat u weer aan het werk gaat en vaker van huis bent.

Wilt u meer weten over de bestrijding van parasieten bij uw hond?
Vlooien bij uw huisdier
Teken bij hond en kat
Wormen bij hond en kat

Neem voor meer tips en adviezen contact op met huisdierengedragsadviseur en kattengedragstherapeut Nienke.