0900 - 20 20 643

Introductie van een nieuwe kat in huis

Over het introduceren van een nieuwe kat in een huishouden wordt vaak te makkelijk gedacht. De eerste kennismaking is eigenlijk meteen de belangrijkste. Als die fout gaat, kan dat voor alle tijd daarna problemen geven. Belangrijk is dus om die tijd te nemen en vooral niets te overhaasten.

Heeft u een jong kitten in huis?
Lees dan ook onze informatie over
het socialiseren van een kitten.

Advies voor het introduceren van een nieuwe kat

  • 1. Geef de nieuwe kat, zo mogelijk, een eigen kamer; een plek waar hij tot rust kan komen.
  • 2. Laat hem wennen aan die plek en aan uw aanwezigheid in die ruimte.
  • 3. Laat de andere aanwezige katten om de beurt loslopen in de gezamenlijke ruimte. Dit is bedoeld om de geur van ieder dier te verspreiden. Katten communiceren door middel van geur. En wanneer er één algemene en vertrouwde geur ontstaat accepteren de katten elkaar beter.
  • 4. Om de geuren te verspreiden kunt u de katten om de beurt aaien en de geur zo, via uw hand, van de ene op de andere kat overbrengen.
  • 5. Wanneer er contact gezocht wordt (bv. snuffelen onder de deur, extra interesse als u net bij de andere kat bent geweest) kunt u de deur op een kiertje zetten. Blijft de interesse (zonder grommen of blazen) kunt u de deur iets verder open zetten.
  • 6. Wanneer de bovenstaande stappen allemaal goed gaan, kunt u de katten voeren in dezelfde ruimte. In het begin eerst met een duidelijke en grote afstand. Ieder een eigen bakje in een aparte kamer met de deur open. Gaat dit goed, dan kunnen de bakjes op een later tijdstip iets dichterbij elkaar gezet worden. Net zo lang tot de dieren dicht bij elkaar in dezelfde ruimte willen eten. Dit alles moet onder begeleiding. Wanneer er enige vorm van angst of agressie optreedt (bv. blazen, grommen of zelfs poging tot vechten) moet er weer een stapje terug gedaan worden en kunt u het een dag later weer opnieuw proberen.
  • 7. Dit proces kan twee uur duren maar ook twee weken, afhankelijk van de katten en de mate waarin ze gesocialiseerd zijn.
 

Voor vragen of advies kunt u contact opnemen met onze kattengedragstherapeut Nienke Ribbink via n.ribbink@gpda.nl.