Gedragsadvies

  • Gedragsadvies
  • Het aanschaffen van een huisdier
  • Introductie nieuwe kat
  • Kattenbakproblemen
  • Plasproblemen bij de kat
  • Socialisatie van een kitten
  • Vervoersmand aanleren bij de kat
  • Vuurwerkangst
  • Baby op komst?

Gedragsadvies

Gedragsadvies

Bij onze assistente Nienke kunt u terecht met al uw vragen over het gedrag van uw huisdier. Nienke is al jaren werkzaam bij onze praktijk als paraveterinair assistente en heeft daarnaast de opleiding tot Huisdieren Gedragsadviseur bij Tinley gevolgd. In november 2017 heeft zij de opleiding voor Feline Gedragstherapeut (kattengedrag) met succes afgerond.

Voor gecompliceerde gedragsproblemen kan Nienke u doorverwijzen naar een meer gespecialiseerde dierengedragstherapeut.

Mogelijke onderwerpen voor het gedragsadvies zijn:

Contact

Voor gedragsadvies kunt u contact opnemen met Nienke via de mail: nienke.heijenk@evidensia.nl.

Om u beter van dienst te kunnen zijn, vragen wij u vooraf een aantal vragen te beantwoorden via de volgende formulieren en deze mee te sturen met uw mail naar Nienke. 

Er zijn twee verschillende formulieren; een formulier voor katten met plasproblemen en een formulier voor alle overige gedragsgerelateerde vragen of problemen. Klik op de link van het formulier dat voor uw vraag/probleem van toepassing is en stuur het ingevulde formulier op naar nienke.heijenk@evidensia.nll. Alvast bedankt voor uw moeite!

Formulier Gedragsadvies: Kat met plasproblemen
Formulier Gedragsadvies (voor alle overige gedragsgerelateerde vragen/problemen)

NB. Het formulier opent in Word. Na het invullen van uw gegevens en de klachtomschrijving kunt u het bestand opslaan op uw computer en als bijlage toevoegen in uw mail naar Nienke (nienke.heijenk@evidensia.nl). Nienke zal daarna zo spoedig mogelijk contact met u opnemen. Een papieren versie van de formulieren is bij al onze vestigingen op te vragen bij de assistente.

Een video-opname van het ongewenste gedrag van uw huisdier kan helpen om u een beter advies te geven. Indien u een filmpje heeft gemaakt van het ongewenste gedrag kunt u deze samen met het formulier mailen naar Nienke. 

Het aanschaffen van een huisdier

Advies over het aanschaffen van een huisdier

Veel mensen zijn gek op huisdieren. En wat is er leuker dan een nieuw huisdier in huis? Toch is het belangrijk om jezelf een paar vragen te stellen voordat je een huisdier aanschaft. Er zijn veel verschillende soorten huisdieren en niet elk dier past bij elke eigenaar en elke situatie (Bron: LICG).

Wij adviseren u voor het aanschaffen van een huisdier om eerst goed na te gaan wat u van een huisdier verwacht. Wij verwijzen u voor alle informatie naar de website van het Landelijk Informatie Centrum voor Gezelschapsdieren (LICG).

Handige links van de LICG:

Introductie nieuwe kat

Introductie van een nieuwe kat in huis

Over het introduceren van een nieuwe kat in een huishouden wordt vaak te makkelijk gedacht. De eerste kennismaking is eigenlijk meteen de belangrijkste. Als die fout gaat, kan dat voor alle tijd daarna problemen geven. Belangrijk is dus om die tijd te nemen en vooral niets te overhaasten.

Heeft u een jong kitten in huis?
Lees dan ook onze informatie over het socialiseren van een kitten.

Advies voor het introduceren van een nieuwe kat

Geef de nieuwe kat, zo mogelijk, een eigen kamer; een plek waar hij tot rust kan komen.

Laat hem wennen aan die plek en aan uw aanwezigheid in die ruimte.

Laat de andere aanwezige katten om de beurt loslopen in de gezamenlijke ruimte. Dit is bedoeld om de geur van ieder dier te verspreiden. Katten communiceren door middel van geur. En wanneer er één algemene en vertrouwde geur ontstaat accepteren de katten elkaar beter.

Om de geuren te verspreiden kunt u de katten om de beurt aaien en de geur zo, via uw hand, van de ene op de andere kat overbrengen.

Wanneer er contact gezocht wordt (bv. snuffelen onder de deur, extra interesse als u net bij de andere kat bent geweest) kunt u de deur op een kiertje zetten. Blijft de interesse (zonder grommen of blazen) kunt u de deur iets verder open zetten.

Wanneer de bovenstaande stappen allemaal goed gaan, kunt u de katten voeren in dezelfde ruimte. In het begin eerst met een duidelijke en grote afstand. Ieder een eigen bakje in een aparte kamer met de deur open. Gaat dit goed, dan kunnen de bakjes op een later tijdstip iets dichterbij elkaar gezet worden. Net zo lang tot de dieren dicht bij elkaar in dezelfde ruimte willen eten. Dit alles moet onder begeleiding. Wanneer er enige vorm van angst of agressie optreedt (bv. blazen, grommen of zelfs poging tot vechten) moet er weer een stapje terug gedaan worden en kunt u het een dag later weer opnieuw proberen.

Dit proces kan twee uur duren maar ook twee weken, afhankelijk van de katten en de mate waarin ze gesocialiseerd zijn.

Voor vragen of advies kunt u contact opnemen met onze kattengedragstherapeut Nienke Ribbink via nienke.heijenk@evidensia.nl.

Kattenbakproblemen

Kattenbakproblemen

Het plassen van de kat naast de kattenbak is een veel gemeld probleem van katteneigenaren. Om te beginnen moet uitgezocht worden of het probleem ook van medische aard kan zijn. Daarom wordt u als eerste gevraagd om urine van het dier op te vangen en aan te bieden op de praktijk voor onderzoek naar bijvoorbeeld blaasontsteking of blaasgruis.

Als blijkt uit het urineonderzoek dat de urine niet afwijkend is, gaan we het gedrag van de kat beoordelen. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen onzindelijkheid en sproeigedrag. Hieronder wordt het verschil duidelijk gemaakt.

Wanneer u de urine heeft opgevangen maar niet meteen naar de praktijk kunt brengen, adviseren wij u om de urine op een koele plek te bewaren, dit om verontreiniging van buiten te voorkomen.

Klik hier voor meer informatie over het opvangen van urine voor een urineonderzoek.

Onzindelijkheid

Bij onzindelijkheid liggen de plassen vaak op de grond en de kat zal proberen het onder te graven. Onzindelijkheid kan, behalve door een lichamelijk probleem (urineonderzoek noodzakelijk), veroorzaakt worden door stress of problemen met de kattenbak. De volgende stap is dan om het kattenbakbeleid bij u thuis te bekijken. Hier zijn de volgende richtlijnen voor opgesteld:

  • Geef zo mogelijk iedere kat een eigen kattenbak + één extra (tenzij de kat de behoefte buiten doet).
  • Gebruik een kattenbak zonder kap. Dit is minder stressvol en voorkomt het belagen van de kat die op de bak zit. Daarbij houdt zo'n kap toch niet de vieze luchtjes vast.
  • Maak de kattenbak twee maal daags schoon door de ontlasting en urinebolletjes uit het grit te scheppen.
  • Maak de kattenbak eens per week helemaal schoon met chloor. De geur van chloor motiveert katten om daar te plassen.
  • Reinig urine op plaatsen buiten de bak met soda, Biotex®, groene zeep of Urine-off spray®. Met andere middelen blijft de geur van de kattenurine achter en zal de kat de plek opnieuw willen markeren.
  • Zet de kattenbakken op verschillende rustige plekken in huis. Meerdere kattenbakken in dezelfde ruimte ziet de kat als één toilet.
  • Zet de kattenbak niet naast de etens- en drinkbakjes.
  • Gebruik een zo fijn mogelijk grit zonder geurtjes. Katten hebben een sterker ontwikkeld reukvermogen dan de mens en vinden die extra geur niet prettig op hun toilet.

Mochten de problemen aanhouden na het aanpassen van het kattenbakbeleid zal het gedrag van de kat nader beoordeeld moeten worden.

Neem hiervoor contact op met onze kattengedragstherapeut Nienke .

Sproeigedrag

De belangrijkste kenmerken van sproeigedrag zijn:

  • Het wordt op neushoogte van de kat gedaan.
  • Het wordt niet onder gewerkt.

Dit heeft ermee te maken dat dit gesproei als communicatiemiddel wordt gebruikt. Door de markeringen geeft de kat aan wat zijn territorium is en wat zijn gemoedstoestand is. Sproeien komt vooral voor bij meerkatshuishoudens (meer dan één kat in huis) en katten die onzeker zijn door andere katten in de buurt.

Wanneer het blijkt dat het om sproeigedrag gaat, kunt u contact opnemen met onze kattengedragstherapeut Nienke voor goed advies op maat.

Plasproblemen bij de kat

Plasproblemen bij de kat

Het kan zijn dat uw kat buiten de kattenbak plast. Dit wordt ook wel actieve incontinentie genoemd.
Er kunnen twee oorzaken zijn voor dit probleem:

  • Een medische oorzaak (in de meeste gevallen)
  • Een gedragsprobleem (door stress of afkeer van de kattenbak)

Om een medisch probleem uit te sluiten is het verstandig om eerst urine te laten controleren van de kat.
Kijk hier voor meer informatie over urineonderzoek bij hond en kat.

Hoe herkent u plasproblemen bij uw kat:

  • Plassen op afwijkende plaatsen
  • Vaak naar de bak gaan
  • Veel persen op urine terwijl er geen/weinig urine uitkomt
  • Likken bij de plasopening
  • Klaaglijk miauwen
  • Bloed bij de urine

Bij bovenstaande problemen kan er sprake zijn van bijvoorbeeld een blaasontsteking. Het is daarom verstandig om contact op te nemen met de dierenarts. Vaak wordt een blaasontsteking veroorzaakt door blaasgruis.

Wanneer een kater niet meer kan plassen is dit een levensbedreigende situatie!

Blaasgruis en katers

Omdat katers een nauwe plasbuis hebben kan blaasgruis soms leiden tot een verstopping van de urinebuis. Bij poezen komt dit vrijwel niet voor omdat deze een bredere plasbuis hebben. 

Als de kat zijn urine niet kwijt kan, leidt dit tot een ophoping van afvalstoffen in het lichaam. De nieren raken beschadigd en stoppen uiteindelijk met werken. De kat gaat braken, wordt suf, kan in een coma raken en overlijden. Hoe eerder een verstopping wordt verholpen, hoe groter de kans op herstel!

Gedragsprobleem

Sproeigedrag

Wanneer de kat staand tegen verticale oppervlakken aan plast (sproeien) is er vaak sprake van een gedragsprobleem. Dit wordt meestal veroorzaakt door stress of angst. In dit geval is het verstandig om uit te zoeken waardoor de stress wordt veroorzaakt. Bijvoorbeeld door andere huisdieren of stressvolle situaties buitenshuis. Indien mogelijk moet de oorzaak aangepakt worden. Daarnaast is er eventueel nog de mogelijkheid om stress te verminderen door geruststellende geurstoffen (feromonen) of medicatie.

Let op: Straffen heeft geen zin en kan het probleem juist verergeren!

Voor meer informatie over het naast de kattenbak plassen kijkt u bij kattenbakproblemen.

Afkeer van de kattenbak

Door een onaangename ervaring of door de kattenbak zelf kan de kat een afkeer ontwikkelen van de kattenbak. Bijv. door verstoring, pijn bij het plassen of het blokkeren van de uitgang door een andere kat. Met onderstaande tips kunt u proberen het probleem op te lossen.

  • De kattenbak moet regelmatig worden schoon gemaakt
  • De kattenbak moet groot zijn (min. anderhalf keer de lengte van de kat)
  • Plaats de kattenbak in een rustige omgeving en op een toegankelijke plaats
  • Plaats de kattenbak niet in de buurt van water- en etensbakken
  • Probeer verschillende kattenbakken uit: wel/geen overkapping, hoge/lage instap, andere kattenbakkorrels enz.
  • Bij meerdere katten minimaal één kattenbak per kat, verdeeld door het huis.

Heeft u de genoemde onderzoeken laten uitvoeren om een medische oorzaak uit te sluiten? Dan is de kans groot dat uw kat een gedragsprobleem heeft. Onze kattengedragstherapeut Nienke  kan u wellicht verder helpen. Neem contact met haar op via nienke.heijenk@evidensia.nl.

Socialisatie van een kitten

Socialisatie van een kitten

Helaas worden er nog steeds veel katten herplaatst, afgestaan of zelfs geëuthanaseerd vanwege gedragsproblemen. Veel gedragsproblemen zijn terug te voeren op een verkeerde begeleiding tijdens de eerste maanden in het leven van het kitten. Daarom hieronder een korte uitleg over de ontwikkeling van uw kitten en de socialisatie bij u in huis.

Geschreven door kattengedragstherapeut Jannet Nobel.

Ontwikkeling van het kitten

0 - 14 dagen

De neonatale periode, vlak na de geboorte, bestaat voornamelijk uit slapen en eten.
Als ze ongeveer 14 dagen oud zijn, komen de eerste tandjes door. 

Tien - twaalf dagen

De oogjes en de gehoorgang gaan open.Op ongeveer drie weken leeftijd kunnen de kittens volledig horen en zien.Op de leeftijd van vier weken kunnen ze pas goed diepte zien als ze op een verhoging staan.

Twee - drie weken

De overgangsperiode;
op deze leeftijd worden de kittens minder afhankelijk van de moederpoes.
Vanaf de leeftijd van drie weken mogen de kittens kennismaken met vast voedsel.

Drie - zeven weken

De eerste socialisatie periode. Kittens die in deze periode door bekende en onbekende personen in de handen worden genomen en kennismaken met verschillende dieren en voorwerpen zullen ook op latere leeftijd gemakkelijker kunnen omgaan met nieuwe situaties. Deze kittens zijn minder angstig en socialer dan kittens die deze contacten hebben gemist.

Ook lichamelijk ontwikkelen deze kittens zich sneller dan andere kittens.
Let echter op dat de kittens ook veel rust nodig hebben om al deze nieuwe indrukken te verwerken.

7 - 14 weken

De tweede socialisatie periode. Op deze leeftijd is er een grote behoefte aan sociaal spel. Al het spel moet plaatsvinden met speeltjes; nooit met handen en voeten laten spelen.

Als het spel te wild wordt of als het kitten probeert te bijten of te krabben moet de eigenaar het spel direct stoppen, weglopen en het kitten een poosje negeren.

De socialisatie in het nieuwe huis

De eerste socialisatieperiode zal meestal bij de fokker of eigenaar van de moederpoes plaatsvinden. Wanneer het kitten bij u in huis komt, begint uw deel van de socialisatie en dit begint al met de juiste introductie van het kitten bij u thuis. Laat het kitten rustig zijn omgeving verkennen; begin in een kleine ruimte en breng geleidelijk andere gezinsleden en dieren erbij. Creëer een groepsgeur door de geur van de al aanwezige dieren over te brengen op het kitten door middel van aaien.

Zorg voor veilige rustplaatsen, het liefst op hoogte.

Laat uw kitten wennen aan zoveel mogelijk dingen, zoals:

  • Mensen: mannen, vrouwen, kinderen
  • Andere dieren
  • Allerlei handelingen zoals kammen, tandenpoetsen, medicijnen geven
  • Allerlei voorwerpen zoals de vervoersmand, de auto, de stofzuiger, de deurbel 

Voorkom verveling en zorg voor speeltjes, een klimmeubel en/of een stevige krabpaal.

Heeft u nog meer vragen over de gezondheid, opvoeding en verzorging van uw kitten? U kunt altijd terecht bij onze assistentes en dierenartsen of bij onze kattengedragstherapeut Nienke

Wij wensen u veel plezier met uw nieuwe aanwinst!

Vervoersmand aanleren bij de kat

Vervoersmand aanleren bij de kat

Naar de dierenarts in een vervoersmand is een hele onderneming voor uw kat. Stel je voor: je zit in een kleine ruimte waar je niet uit kan en geen controle over hebt. De eerste keer gaat meestal wel goed omdat uw kat niet weet wat er gaat gebeuren. Maar de keer erna wordt vaak al een groter probleem. Uw kat wil niet meer in de vervoersmand en de strijd wordt iedere keer erger want uw kat koppelt de vervoersmand aan de dierenarts en de stress, enge geurtjes en eventuele pijn.

Het is belangrijk om uw kat te leren dat het vervoersmandje niet vervelend is! De mand moet een leuke en prettige plek zijn voor uw kat. Hierdoor kunt u uw kat vervoeren en zal hij/zij minder stress ervaren.

Hoe wordt de vervoersmand een veilige plek voor uw kat

De aanschaf van een vervoersmand

  • Let erop dat uw kat in de vervoersmand kan staan en zich kan omdraaien.
  • Kies een vervoersmand waar de bovenkant van af kan. Zodat uw kat er zonder stress uit gehaald kan worden.
  • Leg een anti-slipmatje in de vervoersmand dat niet schuift.
  • Leg een handdoek in de mand zodat uw kat zich daarin kan verstoppen.

Voor uw kat is er niets vervelender dan in een mandje te zitten en heen en weer geschoven te worden.

Zorg dat de vervoersmand geen angst oproept

Om de vervoersmand een veilige plek te maken, dient u stapsgewijs te werk te gaan. Belangrijk is om niet te snel naar de volgende stap te gaan want daarmee kunt u een averechts effect creëren.

Stappenplan:

  • Plaats de vervoersmand in de woonkamer zonder het deurtje.
  • Zet de mand op een rustige plek neer waar niet voortdurend langsgelopen wordt.
  • Leg eventueel een handdoek/kleed over het mandje heen om een veilige en donkere plek voor uw kat te creëren.
  • Voer uw kat één keer per dag in de vervoersmand. Zet in het begin de voeding voorin de mand en zet het bakje steeds verder naar binnen. Wanneer de kat uit zichzelf in het mandje gaat, kunt u door naar de volgende stap.
  • Plaats het deurtje weer in het vervoersmandje en herhaal de vorige stap. Het is belangrijk dat u het deurtje nog niet dicht doet.
  • Wanneer het tot hier goed gaat, kunt u het deurtje dicht doen zodra uw kat eet. Open het deurtje weer vóórdat de laatste hap is gegeten.
  • Gaat dit goed dan kunt u het deurtje dicht laten na het eten en de mand even optillen.
  • Als optillen goed gaat, mag u de kat in het mandje verplaatsen naar een andere ruimte en daar weer vrijlaten. Dit kunt u uitbouwen door met uw kat in het mandje naar buiten te lopen of zelfs een autoritje te maken.
  • Mocht het aanleren van de vervoersmand tot nu toe goed zijn gegaan dan kunt u ervoor kiezen om de vervoersmand in de kamer te laten staan of in een andere ruimte die bereikbaar is voor uw kat.

Een handdoek over de mand dempt het geluid voor uw kat.

De kat voelt zich veiliger en voor u is de vervoersmand een stuk gezelliger om naar te kijken in uw woonkamer.

Uw kat zal de vervoersmand zien als een veilige plek om in te zitten en slapen.

Met uw kat in de vervoersmand

Wanneer u daadwerkelijk op pad gaat met uw kat in de vervoersmand, is het raadzaam om een handdoek over het mandje te leggen. Dit dempt geluiden en het zicht van uw kat.

Te veel zicht kan door uw kat als angstig worden ervaren.

Vuurwerkangst

Vuurwerkangst

Veel honden en katten zijn bang voor vuurwerk. Heeft uw huisdier hier last van? Kijk dan of het mogelijk is om uw hond of kat uit de situatie te verwijderen, door bijvoorbeeld tijdens oudejaarsdag met uw huisdier op vakantie te gaan naar een vuurwerkvrij gebied of uw huisdier onder te brengen in een goed pension waar geen vuurwerk wordt afgestoken. Onderstaande adviezen kunnen helpen bij huisdieren met vuurwerk.

  • Laat een angstig huisdier nooit alleen achter. Als u denkt dat er vuurwerk wordt afgestoken, probeer dan thuis te blijven bij uw hond of kat, of zorg dat een andere volwassene thuis aanwezig is.
  • Informeer uw omgeving over de angst van uw huisdier. Hang borden bij de ramen en deuren met bijvoorbeeld te tekst “Hond/kat enorm bang voor vuurwerk: houd aub afstand”, of loop even langs bij uw buren om te vragen of zij afstand van uw huis kunnen houden als ze vuurwerk afsteken.
  • Laat uw hond op oudejaarsavond op tijd uit. Zorg dat hij aangelijnd is, zodat hij niet kan wegrennen als hij schrikt. Wegrennen is zelf-belonend gedrag waarbij de hond zijn eigen probleem oplost door afstand te creëren tussen hemzelf en de prikkel, waardoor zal hij in het vervolg vaker weg zal rennen.
  • Laat een kat met vuurwerkangst nooit buiten op oudejaarsdag: houd ze binnen en zorg dat de kat genoeg voorzieningen (voer, water, kattenbak, spelletjes, enz.) heeft.
  • Doe alle ramen, gordijnen, rolluiken en deuren dicht. Dit dempt niet alleen de geluiden, maar ook de lichtflitsen. Er zijn ook oordoppen, koptelefoons of speciale brillen ontwikkeld voor honden om geluid en lichtflitsen te verminderen. De hond moet getraind worden om dit soort dingen te dragen, dus gebruik deze niet zomaar! Doe dit altijd in overleg met uw dierenarts.
  • Laat wat lampen branden en zet de radio of televisie aan, dit dempt de geluiden van buiten.
  • Wordt u zelf nerveus van vuurwerk? Probeer rustig te blijven, dan geeft u het goede voorbeeld aan uw huisdier.
  • U kunt een dier niet echt belonen voor angstig gedrag. Raakt uw hond volledig in paniek? Aai hem dan niet, maar houd hem stevig vast (doe dit niet met een kat) en masseer hem met lange, diepe bewegingen. Doe dit alleen als het lijkt te helpen. Let op, een hond die echt weg wilt, kan bijten. Houd een kat die in paniek is nooit vast. Laat de kat bij u op schoot komen (of de hond lekker tegen u aanliggen) als hij daar behoefte aan heeft.
  • U hoeft uw huisdier niet te negeren als hij angst vertoont. Leidt uw hond naar zijn veilige plek en praat tegen hem op een rustige en normale manier. Probeer het dier af te leiden door bijvoorbeeld te spelen, dan wordt vuurwerk gekoppeld aan iets positiefs.
  • Beloon uw dier flink als hij rustig blijft op het moment dat er vuurwerk wordt afgestoken. Ook wanneer uw hond of kat even naar de bron van het geluid kijkt, maar snel herstelt.
  • Creëer een veilige plek voor uw huisdier en train hem daarnaartoe te gaan om rust te vinden. (Zie “Hoe maak ik een veilige plek voor mijn hond of kat?”)

Ga altijd naar uw dierenarts als u vermoedt dat uw huisdier bang is voor vuurwerk. Soms kan speciale vuurwerktraining helpen de angst te verminderen. Het is belangrijk om hier enkele maanden van tevoren mee te starten. Soms is een dier zo angstig dat medicatie nodig is, maak ruim op tijd een afspraak bij uw dierenarts voor advies op maat. Er zijn nieuwe en goede medicijnen die de dierenarts kan voorschrijven om dieren te helpen als ze bang zijn voor geluiden.

Hoe maak ik een veilige plek voor mijn hond of kat?

  • Kies een plek in de buurt van mensen, maar zo ver mogelijk bij ramen en deuren vandaan, of kies een kleine ruimte in huis, zoals een badkamer, waar licht en geluid minder binnenkomt. Leg op deze plek het lievelings- kleed of kussen van uw huisdier neer. Voor katten is een veilige plek vaak ergens verstopt in een kledingkast of ergens hoog bovenop.
  • Train uw hond door regelmatig naar de veilige plek te lopen met iets super lekkers (zorg dat het dier dit wel ziet). Net voordat het dier daar inloopt, geeft u het commando “plek” (of een ander woord dat nog niet bekend is bij het dier). Als uw huisdier de veilige plek ingaat, beloont u hem met wat heerlijks. Doe deze oefening minimaal 2 tot 3 keer per dag voor 1 tot 2 weken totdat de hond het commando volledig begrijpt. Daarna kunt u hem af en toe belonen met een botje of gevulde Kong, zodat hij wat langer op de veilige plek blijft. Ook katten kunnen op een vergelijkbare manier getraind worden: u kunt ze belonen met speelgoedjes of lekkers. Blijf in de buurt van uw huisdier als hij op zijn veilige plek is, en zorg dat u zichtbaar voor hem bent.
  • Als uw huisdier tijdens oudejaarsdag onrustig wordt, geef hem dan uw commando voor “plek” en leid hem dan naar de veilige plek (als hij er zelf al niet heen gaat). Geef het dier daar wat lekkers ter afleiding. Heeft hij hier geen interesse in? Laat het dan gewoon liggen, het kan best dat hij dit later wel pakt. Dwing het dier niet om naar de veilige haven te gaan, want dan wordt de plek eng.
  • Zorg dat uw huisdier altijd bij zijn veilige plek kan, ook als u niet thuis bent. Het is uiteraard wel de bedoeling dat u thuis blijft als er vuurwerk afgestoken wordt. Als een bench gebruikt wordt, zorg dan ook dat de deur van de bench altijd open staat en maak deze zo “geluidsdicht” mogelijk door er dekens overheen te leggen. Gebruik geen bench voor uw kat.

Informatieblad voor eigenaren over vuurwerkangst bij honden en katten – november 2021 Geschreven door Valerie Jonckheer-Sheehy (dierenarts-specialist, dipl. gedragsgeneeskunde, dipl. dierenwelzijn). Gereviewed door Laura Reifler (SIO gedragsgeneeskunde) en Merel Rooijmans (dierenarts- Kwaliteit & Compliance). November 2021.

Baby op komst?

Laat uw huisdier wennen aan de nieuwe situatie

Wanneer u gezinsuitbreiding krijgt, gaat dat gepaard met veel veranderingen. Omdat de meeste honden en katten niet van veranderingen houden, is het belangrijk om deze veranderingen geleidelijk in te voeren zodat uw dier kan wennen. Begin hier op tijd mee; hoe meer tijd het dier heeft om aan de nieuwe situatie te wennen, hoe minder problemen u en uw huisdier ondervinden.

Hoe uw dier gaat reageren op de veranderingen wordt grotendeels bepaalt door socialisatie. Komt uw hond of kat uit een nest in een ‘huissituatie’ en waren daar kleine kinderen of een baby in huis? Dan zal uw gezinsuitbreiding weinig stress opleveren voor uw dier.

Is uw hond of kat snel gestrest of bang? Hieronder staan tips om uw dier te laten wennen aan de nieuwe situatie. 

Tips om uw kat te laten wennen aan uw gezinsuitbreiding:

Begin op tijd met het veranderen van u huisinrichting. 

Vaak is het zo dat de kat toegang heeft tot de kamer die nu de babykamer gaat worden of dat het zelfs ‘zijn/haar kamer’ is. Het is heel vreemd voor de kat om opeens geen toegang meer te hebben tot die kamer. Om deze situatie te vergemakkelijken voor de kat kunt u het beste een nieuwe veilige plek voor hem/haar creëren en de kat de tijd geven om hieraan te wennen.

Laat uw kat wennen aan kindergeluiden. 

Dit kunt u doen door andere kinderen of baby's bij u thuis uit te nodigen. Hiermee kunt u ook testen hoe uw kat op kinderen reageert. U zult snel genoeg merken of uw kat hier angstig/agressief of op reageert. Mocht dit het geval zijn dan kan het helpen om de kat aan de geluiden van kinderen en baby's te laten wennen voordat uw eigen kind geboren wordt. Dit kan bijvoorbeeld door een cd met geluiden zoals vuurwerk en onweer op te zetten. Bouw het geluid langzaam op; eerst zachtjes en om de paar minuten steeds iets harder en langer. Vooral het huilen van baby lijkt op katten gekrijs in dreigende situaties en komt voor sommige katten heel bedreigend over (alsof ze worden aangevallen).

Zorg dat de kat geen toegang meer heeft tot de babykamer. 

Zodra de baby is geboren of laat de kat alleen onder begeleiding de kamer in. Dit is voor de veiligheid van de baby. Katten houden van warme plekken en vinden het daarom prettig om lekker tegen een baby aan of zelfs er bovenop te gaan liggen. Dit kan heel gevaarlijk zijn voor uw kind.

Laat uw kat daarom wennen aan de geur van de baby. 

Voor katten is geur erg belangrijk en van vreemde luchtjes kunnen ze gestrest raken. U kunt bijvoorbeeld uw kat aaien met een babydekentje of uw dier eraan  laten ruiken. Het is ook een mooie gelegenheid om uw kat te laten wennen aan de geur van uw baby door de kat op schoot te nemen of te aaien nadat u uw baby de fles heeft gegeven. U ruikt dan nog steeds naar uw kind en de kat kan vertrouwd raken met de nieuwe geur.

Probeer uw aandacht te verdelen tussen uw baby en de kat. 

Het mooiste is om de kat te betrekken bij de verzorging van de baby. Door uw kat een aai te geven of wat voeding terwijl u met de baby bezig bent, zorgt u dat uw kat de baby met leuke dingen associeert. U mag alleen goed gedrag van de kat belonen, dus alleen wanneer de kat ontspannen is en geen angst vertoond. Wanneer u het verkeerde gedrag beloont, zal het ongewenste gedrag toenemen.

Vraag de kraamhulp om de kattenbak dagelijks schoon te maken. 

Veel katten vertonen onzindelijkheidklachten in de periode dat de baby net geboren is. Vaak wordt gedacht dat dit door de komst van de baby komt maar meestal is een vervuilde kattenbak de oorzaak. Katten zijn erg gesteld op hygiëne en wanneer de kattenbak te vies is, zal de kat een andere plek zoeken om zijn/haar behoefte te doen.

Behandel uw kat regelmatig tegen vlooien en wormen. 

Vlooien kunnen wormen overbrengen bij de kat en wormen (en de eitjes) zijn zeer besmettelijk voor mensen. Iedereen met een verminderde weerstand (zwangere vrouwen, jonge kinderen, ouderen) is ook gevoeliger om een worminfectie op te lopen. En voorkomen is beter dan genezen.

Wilt u meer weten over de bestrijding van parasieten bij uw kat?

Vlooien bij uw huisdier
Teken bij hond en kat
Wormen bij hond en kat

Tips om uw hond te laten wennen aan uw gezinsuitbreiding:

Laat uw hond wennen aan babygeluiden. 

Dit kan bijvoorbeeld door een cd. Door deze geluiden aan te bieden voor de baby er is, kan de hond wennen aan het geluid. Begin heel zachtjes (honden hebben een beter gehoor dan wij). Als de hond reageert, zet dan het geluid nog zachter of helemaal uit en bied het later opnieuw aan. Tijdens die geluiden kunt u de hond afleiden door activiteit of voeding zodat u een positieve associatie creëert. 

Verdeel uw aandacht tussen uw baby en uw hond. 

Wanneer bijvoorbeeld de baby gevoed wordt, geeft u de hond een bot of koekje. Zo krijgt de hond een positieve associatie met uw kind en wordt het kindje als iets positiefs gezien.

Onderneem dingen samen met uw hond en uw kind. 

Dit draagt ook bij aan de positieve band tussen uw hond en kind. Ga bijvoorbeeld lekker buiten wandelen. Het belangrijkste is dat de hond betrokken wordt bij het kind en genoeg aandacht krijgt.

Behandel uw hond tegen wormen 

Eén maal per drie maanden en vlooien (elke maand). Vlooien kunnen wormen overbrengen bij de hond en de wormen (en eitjes) zijn zeer besmettelijk voor mensen. Iedereen met een verminderde weerstand (zwangere vrouwen, jonge kinderen, ouderen) is ook gevoeliger om een worminfectie op te lopen.

Trainen uw hond om alleen thuis te zijn voor na uw verlof. 

Tijdens uw zwangerschapsverlof bent u veel thuis en na die periode gaat u weer aan het werk. Dit is een grote verandering van uw hond en als u het alleen zijn niet oefent, kan het grote problemen veroorzaken. Plan tijd in voor deze training voordat u weer aan het werk gaat en vaker van huis bent.

Wilt u meer weten over de bestrijding van parasieten bij uw hond?

Vlooien bij uw huisdier
Teken bij hond en kat
Wormen bij hond en kat

Neem voor meer tips en adviezen contact op met huisdierengedragsadviseur en kattengedragstherapeut Nienke.

Terug naar Home
Terug naar boven