0900 - 20 20 643

Socialisatie van een kitten

Helaas worden er nog steeds veel katten herplaatst, afgestaan of zelfs geëuthanaseerd vanwege gedragsproblemen. Veel gedragsproblemen zijn terug te voeren op een verkeerde begeleiding tijdens de eerste maanden in het leven van het kitten. Daarom hieronder een korte uitleg over de ontwikkeling van uw kitten en de socialisatie bij u in huis.

Geschreven door kattengedragstherapeut Jannet Nobel.

 

Ontwikkeling van het kitten

0 - 14 dagen

De neonatale periode, vlak na de geboorte, bestaat voornamelijk uit slapen en eten.
Als ze ongeveer 14 dagen oud zijn, komen de eerste tandjes door. 

10 - 12 dagen

De oogjes en de gehoorgang gaan open.Op ongeveer 3 weken leeftijd kunnen de kittens volledig horen en zien.Op de leeftijd van 4 weken kunnen ze pas goed diepte zien als ze op een verhoging staan.

2 - 3 weken

De overgangsperiode;
op deze leeftijd worden de kittens minder afhankelijk van de moederpoes.

Vanaf de leeftijd van 3 weken mogen de kittens kennismaken met vast voedsel.

3 - 7 weken

De 1e socialisatie periode. Kittens die in deze periode door bekende en onbekende personen in de handen worden genomen en kennismaken met verschillende dieren en voorwerpen zullen ook op latere leeftijd gemakkelijker kunnen omgaan met nieuwe situaties. Deze kittens zijn minder angstig en socialer dan kittens die deze contacten hebben gemist.

Ook lichamelijk ontwikkelen deze kittens zich sneller dan andere kittens.

Let echter op dat de kittens ook veel rust nodig hebben om al deze nieuwe indrukken te verwerken.

7 - 14 weken

De 2e socialisatie periode. Op deze leeftijd is er een grote behoefte aan sociaal spel. Al het spel moet plaatsvinden met speeltjes; nooit met handen en voeten laten spelen.

Als het spel te wild wordt of als het kitten probeert te bijten of te krabben moet de eigenaar het spel direct stoppen, weglopen en het kitten een poosje negeren.

De socialisatie in het nieuwe huis

De eerste socialisatieperiode zal meestal bij de fokker of eigenaar van de moederpoes plaatsvinden. Wanneer het kitten bij u in huis komt, begint uw deel van de socialisatie en dit begint al met de juiste introductie van het kitten bij u thuis. Laat het kitten rustig zijn omgeving verkennen; begin in een kleine ruimte en breng geleidelijk andere gezinsleden en dieren erbij. Creëer een groepsgeur door de geur van de al aanwezige dieren over te brengen op het kitten door middel van aaien.

Zorg voor veilige rustplaatsen, het liefst op hoogte.

Laat uw kitten wennen aan zoveel mogelijk dingen, zoals:

  • Mensen: mannen, vrouwen, kinderen
  • Andere dieren
  • Allerlei handelingen zoals kammen, tandenpoetsen, medicijnen geven
  • Allerlei voorwerpen zoals de vervoersmand, de auto, de stofzuiger, de deurbel 

 

Voorkom verveling en zorg voor speeltjes, een klimmeubel en/of een stevige krabpaal.

Heeft u nog meer vragen over de gezondheid, opvoeding en verzorging van uw kitten? U kunt altijd terecht bij onze assistentes en dierenartsen of bij onze kattengedragstherapeut Nienke

Wij wensen u veel plezier met uw nieuwe aanwinst!