centraal telefoonnummer
0900-2020643
SPOEDGEVAL?
Groepspraktijk Dierenartsen Apeldoorn op Facebook Groepspraktijk Dierenartsen Apeldoorn op Twitter registreer uw e-mailadres

Een vlooienplaag!!! Wat moet ik doen???

Vlooien zijn lastig te bestrijden. Dit komt omdat slechts 5% van de vlooiencyclus zich op uw huisdier afspeelt. De overige 95% gebeurt in de omgeving, dus ‘gezellig’ bij u thuis in de mand, het vloerkleed, het tapijt, achter de bank en in kieren spleten en naden. Bovendien planten vlooien zich razendsnel voort. De eerste eitjes worden al 36 – 48 uur na de eerste bloedmaaltijd van de vlo gelegd. Zo kan een volwassen vrouwelijke vlo, in haar leven, wel 2000 eitjes leggen, die van de hond afvallen en in de omgeving terecht komen. Vlooienbestrijding wordt hierdoor extra bemoeilijkt en een vlooienplaag is dan zomaar ontstaan. Alleen uw hond of kat behandelen is dus niet voldoende. Om vlooien het huis uit te krijgen, dient u zowel uw huisdier als de omgeving te behandelen.
 
Bij al onze praktijken is een omgevingsspray te verkrijgen die vlooien  en vlooienlarven doodt gedurende 4-6 weken na de behandeling. (Let op: deze spray niet op uw huisdier toepassen, gebruik daarvoor een voor dat doel geregistreerd middel. Vraag er naar bij onze assistentes.)
 
Een vlooienplaag voorkomen
 • Voorkomen is beter dan genezen!
 • Stofzuig regelmatig, vooral op plaatsen waar uw huisdieren komen.
 • Behandel uw huisdier het hele jaar door (ook in de winter) met een daarvoor speciaal geregistreerd vlooienmiddel.
 • Spray preventief de omgeving in huis, bijvoorbeeld vlak voordat u op vakantie gaat. (Eerst zuigen dán sprayen!)
 
Een vlooienplaag bestrijden
 • Alle ruimtes waar uw huisdieren komen, goed stofzuigen (ook achter banken en kasten)
 • Haal bij uw dierenarts een anti-vlooienmiddel voor al uw huisdieren en behandel ze maandelijks.
 • Behandel daarnaast ook de omgeving met een speciale omgevingsspray tegen vlooien.
 • Behandel bij een vlooienuitbraak één keer per maand de omgeving gedurende drie maanden. Daarna kunt u vier keer per jaar de omgeving preventief gaan behandelen.
 
De 10 geboden voor een behandeling met omgevingsspray
 1. De te behandelen plekken stofzuigen voorafgaande aan het gebruik van de spray.
 2. Aquaria in huis afdekken en aquariumpompen uitschakelen.
 3. Huisdieren en kinderen uit de ruimte(n) houden die u gaat behandelen.
 4. Sprayen op plaatsen waar vlooien het liefst zitten; dit zijn plekken waar weinig stof wordt gezogen en schoongemaakt. Bijvoorbeeld achter en onder banken, kasten en onder de verwarming.
 5. Bovengenoemde plekken behandelen door 'pleksgewijs' te sprayen met een 'heen en weer' gaande beweging zodat er een nevel ontstaat.
 6. Geen grote oppervlakken sprayen; de werking van de spray (4 – 6 weken) kan alleen worden gewaarborgd als u niet schoonmaakt (stofzuigen of dweilen) op de gesprayde plekken.
 7. De omgevingsspray mag onder geen beding op het huisdier worden toegepast! Het is echter wel geschikt om de honden- of kattenmand mee te behandelen. Hond of kat kan de mand weer gebruiken als deze weer helemaal droog is.
 8. Na het sprayen de ruimte(n) ½ uur gesloten houden. Daarna goed ventileren gedurende minimaal een ½ uur.
 9. Het is belangrijk dat kruipende kinderen (0 – 4 jaar) geen contact kunnen hebben met de behandelde oppervlakken. Zij zouden via vloer-hand-mond contact bestrijdingsmiddelen binnen kunnen krijgen.
 10. Niet sprayen in ruimten waar voedsel bereid wordt.

terug naar info-ABC