centraal telefoonnummer
0900-2020643
SPOEDGEVAL?
Groepspraktijk Dierenartsen Apeldoorn op Facebook Groepspraktijk Dierenartsen Apeldoorn op Twitter registreer uw e-mailadres

castratie en sterilisatie bij de kat

Castratie van de kater
Bij castratie van de kater worden de testikels (zaadballen) verwijderd. Hiermee wordt de kater dus onvruchtbaar gemaakt. In de testikels worden niet alleen de zaadcellen maar ook enkele mannelijke hormonen gevormd die het typische katergedrag (sproeien) en de typische kater-urinegeur veroorzaken. In de meeste gevallen verdwijnen deze verschijnselen na de castratie. De kat wordt over het algemeen ook wat huiselijker; hij heeft minder de neiging om weg te lopen, te zwerven en te vechten, waardoor ook de kans op ontstekingen en/of vechtabcessen aanzienlijk vermindert.

Een kater kan worden gecastreerd vanaf een leeftijd van ongeveer 6 maanden. Soms hebben ze al op jongere leeftijd de neiging om te gaan sproeien. Wacht dan niet langer af maar maak bij ons een afspraak, want met dat gedrag geeft hij aan lichamelijk volwassen te zijn en hoeft castratie niet langer uitgesteld te worden.

Voor het uitvoeren van de castratie wordt de kater verdoofd. Na het desinfecteren van het gebied wordt in het scrotum (de balzak) een sneetje gemaakt. De testikels worden, één voor één, naar buiten gebracht en de zaadleider en het bloedvat worden in elkaar geknoopt en de testikel wordt verwijderd. Het wondje hoeft niet gehecht te worden.

Sterilisatie van de poes
Er wordt meestal van sterilisatie gesproken, terwijl de ingreep in werkelijkheid een castratie is. Sterilisatie betekent onvruchtbaar maken; bij castratie worden de geslachtsorganen (de eierstokken) verwijderd en dat is wat er bij deze ingreep gebeurt (= ovariëctomie). Na het verwijderen van de eierstokken kan de poes niet meer drachtig worden en wordt ze, in bijna 100% van de gevallen, niet meer krols.

Steriliseren is mogelijk van af een leeftijd van 6 maanden. De krolsheid kan ook wel met behulp van tabletten (de poezenpil) of een injectie met hormonen worden onderdrukt. Langdurig gebruik van deze middelen kan echter behoorlijk wat problemen veroorzaken (melkkliertumoren en suikerziekte). Daar komt bij dat de melkklieren van een jonge poes gedurende het eerste levensjaar extra gevoelig zijn voor deze hormonen. Daarom adviseren wij om uw kat te laten steriliseren.

Waar vindt de operatie plaats?
De sterilisatie van de poes wordt uitgevoerd op onze kliniek aan de Gemzenstraat 211. Wanneer u een afspraak heeft gemaakt, kunt u de kat ’s ochtends om 8.30 uur brengen en ’s middags weer ophalen. De castratie van de kater kan op alle vestigingen plaatsvinden. Bij het maken van de afspraak kunt u zelf aangeven welke locatie voor u het handigst is. De tijd van halen en brengen is afhankelijk van de openingstijden van de vestiging. Neem hiervoor contact met ons op via 0900-2020643.

terug naar info-ABC