centraal telefoonnummer
0900-2020643
SPOEDGEVAL?
Groepspraktijk Dierenartsen Apeldoorn op Facebook Groepspraktijk Dierenartsen Apeldoorn op Twitter registreer uw e-mailadres

dwangvoeren van cavia en konijn

Konijnen en cavia’s kunnen om verschillende redenen stoppen met eten, o.a. door gebitsproblemen, pijn, na operatie of narcose. Als gevolg van het niet eten gaan de darmen stilliggen en komt het dier in een neerwaartse spiraal terecht; het wordt steeds zieker. Het is dus heel belangrijk dat deze dieren blijven eten. Het is daarom nodig om uw dier te “dwangvoeren”. Hieronder wordt uitgelegd hoe u dit het beste kunt doen.
 
Wat kunt u geven?
• Vezelpoeder, gemengd met water (verkrijgbaar bij de dierenarts).
• Olvarit baby voeding pure worteltjes of fruithapje (geen vlees of aardappelproducten).
• Geweekte pellets of korrelvoer (weken in water).
• Juvenile papegaaien opfokvoer (verkrijgbaar in de dierenspeciaalzaak).
• Nutrilon soya babyvoeding gemengd met water (geen melkvoeding geven!).


Met een spuitje kunt u vloeibare voeding in de bek ingeven. Het beste lukt dit met het dier op schoot en door vanaf de zijkant achter de voortanden de voeding langzaam in de bek te druppelen. Let op dat het dier de voeding goed doorslikt. Geef kleine beetjes tegelijk, verdeeld over 6-8 keer per dag. Geef zo nodig op deze manier ook water om uitdroging te voorkomen. Bied daarnaast groenvoer en wortel aan zodat het dier ook zelf kan gaan eten. Tel het aantal blaadjes of schijfjes, zodat u weet of uw dier zelf eet.
 

Hoeveel dwangvoeren:
Zorg dat een ziek dier zoveel binnenkrijgt dat het niet afvalt (dagelijks wegen!). Een richtlijn is 20 ml per kilo lichaamsgewicht. Cavia’s kunnen zelf geen vitamine C maken, zij moeten dagelijks extra vitamine C binnenkrijgen (10-30 mg/dag). U kunt dit doen door een vitamine C tabletje van de drogist (sinaasappelsmaak), druppels via de dierenspeciaalzaak, speciaal caviavoer met extra vitamine C en/ of dagelijks paprika, kiwi of sinaasappel te geven.
 
Algemeen:
Het belangrijkste voedingsbestanddeel voor cavia’s en konijnen is hooi. Hooi bevat vezels die nodig zijn voor een goede darmwerking en bacterieflora. Dit moeten ze altijd onbeperkt ter beschikking hebben. Als ze hooi liever niet eten, probeer dan eens kruidenhooi, hooi stomen (geur wordt sterker) of worteltjes/peterselie/boerenkool te raspen door het hooi (of met de blender). Als het dier weer krachtvoer eet, geef dan uitsluitend de korrelvoeding, geen gemengd voer en niet meer dan 20 gram per kilo lichaamsgewicht per dag. Voer geen brood of snoep.
 
Voldoende lichaamsbeweging is van groot belang voor de gezondheid en een goede darmwerking.

Bron: copyright © CCI

Terug naar info-ABC