home  

0900 - 20 20 643

Chocoladevergiftiging hond/kat

Hoe gevaarlijk is het als uw hond chocolade eet?

Het basisingrediënt van chocolade is cacao en cacao is giftig voor honden. In cacao zitten bepaalde stoffen: alkaloïden. Twee van deze alkaloïden zijn theobromide en cafeïne en juist die zijn giftig voor de hond. Alle chocolade bevat, afhankelijk van het merk en de soort chocolade, een bepaalde hoeveelheid cacao. Pure chocolade bevat het meeste cacao, witte chocolade het minst.

Waarom worden honden ziek van chocolade?

Mensen kunnen deze stoffen zonder problemen snel verwerken. Honden helaas niet; die hebben een lange tijd nodig om deze alkaloïden uit het lichaam te verwijderen. Zo worden deze giftige stoffen in het lichaam opgestapeld. Of de hond er ook ziek van wordt, is afhankelijk van zijn eigen gewicht en van de soort en de hoeveelheid chocolade die hij opgegeten heeft.

De verschijnselen van een chocoladevergiftiging

De eerste verschijnselen treden meestal na 4 tot 12 uur op. De hond wordt onrustig, drinkt en plast veel en kan gaan braken. Het is mogelijk dat de hond gaat rillen en zelfs epileptische aanvallen krijgt. Bij een zware vergiftiging leidt het tot hartritmestoornissen en kan de hond in coma raken. Vooral voor oudere honden kan dat kritiek zijn. Als een drachtige hond teveel chocolade eet kunnen de ongeboren pups de gifstoffen via de placenta opnemen en bestaat de mogelijkheid dat ze aan een te hoge dosis sterven.

Wat moet u doen?

Wanneer uw hond chocolade heeft gegeten, is het verstandig om zo snel mogelijk contact op te nemen met uw dierenarts om te overleggen wat u het beste kan doen. Houd de verpakking bij de hand.

Natuurlijk is het altijd veel beter om te voorkomen dat uw hond chocola eet. Laat het nooit onbeheerd op tafel staan of in openstaande tassen.

 

Katten en chocolade

Katten kunnen ook absoluut niet tegen deze stoffen. Ze zullen misschien uit zichzelf niet zo gauw
chocola eten, maar u mag het ze beslist niet geven. Vooral kittens zijn er erg gevoelig voor.