centraal telefoonnummer
0900-2020643
SPOEDGEVAL?
Groepspraktijk Dierenartsen Apeldoorn op Facebook Groepspraktijk Dierenartsen Apeldoorn op Twitter registreer uw e-mailadres

vakantie naar het buitenland

Als u van plan bent uw huisdier mee naar het buitenland te nemen zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden, als u de grens over gaat. 
 
Binnen de Europese Unie is het voor hond én kat verplicht om in het bezit te zijn van:
  • een chip
  • een Europees dierenpaspoort 
  • een geldige rabiësvaccinatie (hondsdolheid)

Een paar landen binnen de EU (bijvoorbeeld Verenigd Koninkrijk, Scandinavische landen en de Kanaaleilanden) hebben nog aanvullende eisen voor invoer van dieren. Vraag ernaar bij uw dierenarts of assistente!
 
Hondsdolheid komt nog in vele landen van Europa voor, met name in Oost-Europa. Vandaar dat het verplicht is om uw huisdier hiertegen te vaccineren. Het rabiësvaccin dat wij in de praktijk gebruiken is voor drie jaar geregistreerd.
Wanneer een dier voor de eerste keer mee de grens over gaat, is het verstandig 3 à 4 weken daarvóór de vaccinatie te laten geven. In die periode heeft het lichaam de tijd om genoeg antistoffen aan te maken om zo optimaal mogelijk beschermd te zijn.
 
Houdt u er rekening mee dat in sommige landen een muilkorf verplicht is. En in Duitsland is voor honden een autogordel verplicht!
 
Landen buiten de EU hebben per land hun eigen aanvullende eisen die kunnen bestaan uit bloedonderzoek en/of legalisering van de handtekening van de dierenarts, ontworming en tekenbehandelingen.
 
Bedenk daarom tijdig of u uw huisdier meeneemt op vakantie en zoek uit wat de invoereisen zijn van het betreffende land en de landen die u onderweg naar uw bestemming passeert. Voor informatie over de invoereisen kunt u terecht bij  onze assistentes maar ook via de website van het LICG.

Verder is het belangrijk dat u uw huisdier goed beschermt tegen de parasieten daar ter plaatse (vlooien, teken, wormen en zandvliegen). Zeker in het zuiden van Europa zijn er parasieten die gevaarlijke ziekten kunnen overbrengen. Informeer hiernaar bij uw dierenarts of assistente!


Vergeet ook niet om voldoende voer en eventuele medicatie mee te nemen voor uw huisdier.

Voor legalisatie kunt u terecht bij de VWA, De stoven 22, 7206AX Zutphen, tel: 0575-588100 (VWA | Exportcertificering)

terug naar info-ABC