centraal telefoonnummer
0900-2020643
SPOEDGEVAL?
Groepspraktijk Dierenartsen Apeldoorn op Facebook Groepspraktijk Dierenartsen Apeldoorn op Twitter registreer uw e-mailadres

euthanasie

Het is vaak heel moeilijk om te beslissen wanneer het moment is aangebroken dat u uw huisdier moet laten inslapen. Dierenarts Hugo van Duijn heeft zijn overdenkingen opgeschreven toen hij zijn eigen hond moest laten inslapen. Het resultaat is een klein boekje dat u kan helpen om te bepalen hoe het met uw huisdier is gesteld. Het boekje kunt u gratis afhalen bij de dierenarts of assistente. 

'Zijn we niet te vroeg?' van Hugo van Duijn, uitgegeven door AST Farma. ISBN 9789081884006. 

Het in laten slapen van uw huisdier
Wanneer u, samen met uw dierenarts, de beslissing tot euthanasie heeft genomen, kunt u een afspraak maken op één van onze vestigingen. Een afspraak aan huis is zeker ook mogelijk, alleen niet ’s avonds en in het weekend.
 
Er zijn verschillende methoden om uw dier in te laten slapen maar in de regel zal er eerst een injectie met een slaapmiddel (premedicatie) worden gegeven. Uw dier valt dan in ongeveer tien minuten in slaap. Dit gaat eigenlijk net als wanneer er een operatieve ingreep zou moeten plaatsvinden. Als het dier eenmaal rustig slaapt, krijgt hij een tweede injectie met een overdosis slaapmiddel, die tot gevolg heeft dat hij in zijn slaap overlijdt.
 
Nadat uw huisdier is overleden, kunt u beslissen wat er met het stoffelijk overschot gebeurt. Daarbij zijn er een aantal mogelijkheden; uw hond of kat
  • in eigen tuin begraven,
  • bij ons achter laten voor destructie,
  • bij ons op laten halen of zelf brengen naar een crematorium of een begraafplaats (HDC Oost of Kolleweidehof)
  • ter beschikking stellen aan het onderwijs van toekomstige dierenartsen van de Universiteit van Utrecht, het dierdonorcodicil genoemd. Meer informatie leest u op de site van Proefdiervrij.
Mocht u nog vragen hebben, neemt u dan alstublieft contact met ons op.


Hondenbelasting
Binnen de bebouwde kom van de Gemeente Apeldoorn bent u belasting verschuldigd als u in het bezit bent van één of meerdere honden. Wanneer uw hond is overleden is het zaak om dit te melden bij de Gemeente. Dit in verband met restitutie van reeds betaalde hondenbelasting. Dit kunt u op verschillende manieren doen:

  • online (met DigiD)
  • telefonisch via 14 005
  • schriftelijk (na telefonisch contact met 14 005)
  • persoonlijk aan de balie van het stadhuis. U kunt hiervoor online een afspraak maken.
Het advies is om mutaties binnen een termijn van 14 dagen door te geven.

In het geval van euthanasie of overlijden van uw hond, kan de Gemeente u om een dierenartsenverklaring vragen. Deze verklaring ontvangt u van de dierenarts wanneer u uw hond laat inslapen. In andere gevallen van overlijden van uw hond kunt u deze verklaring opvragen bij uw dierenarts, mits u bij ons ingeschreven staat.

Voor meer informatie zie de website van Gemeente Apeldoorn.

terug naar info-ABC