centraal telefoonnummer
0900-2020643
SPOEDGEVAL?
Groepspraktijk Dierenartsen Apeldoorn op Facebook Groepspraktijk Dierenartsen Apeldoorn op Twitter registreer uw e-mailadres

ontwormen van hond en kat

Voor zowel de gezondheid van uw huisdier als uw eigen gezondheid is het belangrijk regelmatig te ontwormen. De meest voorkomende wormen bij honden en katten zijn de spoelworm en de lintworm. Spoelwormen zijn vooral gevaarlijk voor pups en kittens. Ze kunnen deze jonge dieren al via de moedermelk besmetten. Pups kunnen zelfs al voor de geboorte besmet worden via de placenta. Daarom moet al vroeg begonnen worden met ontwormen. Mensen kunnen ook besmet worden met spoelwormen via hun huisdier en hier ziek van worden. Naast het ontwormen is tevens hygiëne bij de omgang met huisdieren van belang, vooral voor kinderen! Handen wassen na het spelen met hond of kat dient bij de vaste routine te horen. 
                                                                                                                   
Lintworminfecties zullen minder snel tot ziekte leiden bij huisdieren. Omdat de eitjes van lintwormen uit de anus kruipen, kan dit wel jeuk geven. De eitjes zijn met het blote oog zichtbaar, wanneer ze opdrogen zien ze eruit als rijstkorrels.
 
Voor de ontworming van uw hond of kat zijn tabletten en pasta's  ontwikkeld. Tegenwoordig zijn er voor katten die lastig zijn met tabletten ingeven tevens pipetten voor druppelen in de nek verkrijgbaar. Vraag hiernaar bij onze assistentes!
 

Hieronder ziet u een schema met ons ontwormingsadvies:                                                                   
Hond: Kat:
2 weken oud  
4 weken oud 4 weken oud
6 weken oud 6 weken oud
2 maanden oud 2 maanden oud
4 maanden oud 4 maanden oud
6 maanden oud 6 maanden oud
Volwassen dieren 2 tot 4 keer per jaar Volwassen dieren 2 tot 4 keer per jaar
 
Een zogende teef/poes kunt u gelijk met de pups/kittens ontwormen. Voor ontworming tijdens de dracht kunt u het beste uw dierenarts of assistente raadplegen.
 
Hoe ziet u dat uw hond/kat wormen heeft?
 
Vaak hebben honden/katten met een wormenbesmetting één of meerdere van de volgende verschijnselen:
  • Diarree
  • Doffe vacht
  • Vermageren
  • Eventueel wormen uitbraken
  • Dikke buik
  • Jeuk aan de anus
 terug naar info-ABC