centraal telefoonnummer
0900-2020643
SPOEDGEVAL?
Groepspraktijk Dierenartsen Apeldoorn op Facebook Groepspraktijk Dierenartsen Apeldoorn op Twitter registreer uw e-mailadres

reizen met uw hond of kat

Wanneer u met de auto op reis gaat, moet u voor uw huisdieren een plek maken die niet alleen voldoende ruimte biedt, maar ook zo veilig mogelijk is in geval van een eventuele noodstop. Het grootste directe gezondheidsrisico in de auto is echter oververhitting. Honden en katten zijn voor hun warmteregeling afhankelijk van verdamping via de tong (d.m.v. hijgen) en de voetzolen en kunnen niet, zoals de mens, transpireren. In een kleine ruimte zoals een auto kunnen honden en katten relatief snel oververhit raken, met als ernstigste gevolg een, vaak fataal aflopende, hitteshock. Zorg dan ook altijd voor voldoende ventilatie en schaduw. Laat huisdieren nooit alleen in de auto achter, ook niet als het naar menselijke maatstaven niet zo erg warm lijkt te zijn.

Reisziekte is een algemeen voorkomende aandoening bij 1 op de 6 honden van alle leeftijden, waarbij puppies en jongere honden gevoeliger blijken te zijn. De symptomen van reisziekte zijn eigenlijk gelijk aan die bij de mens. Braken, misselijkheid, kwijlen, onrust, angst en trillen. Reisziekte kan optreden wanneer de hersenen teveel signalen krijgen vanuit het evenwichtssysteem van het lichaam. Onrust en angst versterken het effect van andere prikkels en samen veroorzaakt dit gevoelens van misselijkheid. In overleg met u dierenarts of assistente bestaan hier passende medicijnen voor.

Zorg, tijdens de reis, dat uw hond voldoende frisse lucht krijgt door de ramen een stukje open te zetten. Rijd voorzichtig en voorkom onnodig remmen of accelereren. Neem gedurende langere reizen regelmatig pauze om uw hond even uit te laten en eventueel iets water te laten drinken.

Bekijk hieronder de video over reisziekte.

Uw hond laten wennen aan autorijden
Als uw hond de auto associeert met een leuke activiteit, zoals een wandeling op de plek van bestemming, zal dit helpen de eventuele angst en onrust te verminderen. Maak de eerste paar reizen voor puppies zo leuk en stressvrij als mogelijk, aangezien deze ervaring bepaalt hoe ze zich nadien zullen voelen bij autoreizen. Laat uw hond wennen aan de auto door te beginnen met korte reizen en dit geleidelijk uit te bouwen naar langere trips. 

Voor meer informatie over het reizen met uw huisdier naar het buitenland. Kijk bij vakantie naar het buitenland.
 
terug naar info-ABC