centraal telefoonnummer
0900-2020643
SPOEDGEVAL?
Groepspraktijk Dierenartsen Apeldoorn op Facebook Groepspraktijk Dierenartsen Apeldoorn op Twitter registreer uw e-mailadres

epileptie bij de hond

Wat is epileptie? 
Eigenlijk kan men het woord epileptie het beste vertalen als " herhaalde aanvallen " Die aanvallen zijn het gevolg van overmatig veel prikkels in de hersenen. Men onderscheidt twee categorieen: Primaire epileptie als er geen onderliggende oorzaak bestaat, en secundaire epileptie als die oorzaak er wel is. Voorbeelden van oorzaken die kunnen leiden tot secundaire epileptie zijn: infecties of tumoren, hersenletsel of vergiftiging. Epileptie is meestal een levenslang proces dat niet te genezen is. Na een eerste aanval kan het dagen tot maanden duren voor er weer een aanval optreedt, maar meer aanvallen op één dag zijn ook mogelijk. Met medicijnen kan getracht worden de aanvallen onder controle te brengen en zo een dierwaardig bestaan voor uw huisdier te garanderen.

Symptomen:
  • In het begin van een epileptiforme aanval is het dier onrustig, ongedurig, soms janken of blaffen. Ook kunt u verschijnselen zien als heen en weer lopen, de lippen likken, kwijlen, spontaan plassen.
  • Hierna komt de eigenlijke aanval, waarbij het dier sterke spierkrampen krijgt: Plat op de zij liggen, schokkerig fietsbewegingen maken, zwaarder en sneller ademen, ontlasting en/of plas laten lopen.
  • Belangrijk is te vermelden dat een dier in een epileptoforme aanval, zich geestelijk, in een soort van coma bevindt en absoluut niet aanspreekbaar is. Het is er dus "met het verstand " niet bij. Prikkels uit de omgeving, zoals schreeuwen of aanroepen bijvoorbeeld, komen niet aan.
  • Na de aanval, als het bewustzijn weer terugkomt, lijkt het dier vaak gedesoriënteerd, loopt  soms al wankelend tegen obstakels op, en kan overmatige eetlust of dorst hebben. Vaak wordt, soms pas de volgende dag, een vorm van spierpijn gezien, als gevolg van de heftige krampen.
Wat te doen bij een epileptische aanval?
Zodra het dier een aanval heeft, valt dit niet te stoppen, probeer dus rustig te blijven. Zorg ervoor dat het zichzelf niet kan verwonden. Pak het dier niet vast! Door de onverwachte bewegingen zou het dier u zomaar kunnen bijten. Zorg voor rust in de omgeving: doe de televisie uit, de gordijnen dicht en andere dieren of kinderen de kamer uit. Meestal duurt een aanval maar een paar seconden, maar soms kan het (veel) langer zijn.

Wanneer uw dier voor het eerst een aanval heeft, neem dan contact op met uw dierenarts een maak een afspraak voor een controle. Daarnaast is het verstandig om een dagboek aan te leggen met daarin gegevens als: welk tijdstip van de dag of nacht de aanval zich voordeed, hoe lang het duurde, vlak vóór of vlak na een maaltijd of het uitlaten. Leg een aanval, indien mogelijk, op film vast. Al deze gegevens tesamen bepalen of, zoals hierboven reeds genoemd, een aanval primair is (zonder aanwijsbare oorzaak) of secundair (wél een oorzaak) waardoor de dierenarts een gerichte therapie kan inzetten. 

Overleg met ons, om samen te bepalen wat het beste is voor uw huisdier.

terug naar info-ABC