centraal telefoonnummer
0900-2020643
SPOEDGEVAL?
Groepspraktijk Dierenartsen Apeldoorn op Facebook Groepspraktijk Dierenartsen Apeldoorn op Twitter registreer uw e-mailadres

leptospirose

Leptospirose, waaronder de ziekte van Weil, is een wereldwijd bij honden voorkomende ziekte die door bepaalde bacteriën, leptospiren, wordt veroorzaakt. Omdat het hierbij om een zoönose gaat, en wel de meest verbreide zoönose ter wereld, kan de ziekte ook van hond op mens worden overgedragen.

Uit onderzoek is gebleken dat de laatste jaren twee nieuwe varianten van de Leptospirose-bacterie in Nederland voorkomen. Deze nieuwe varianten veroorzaken steeds vaker ziekteverschijnselen dan de twee types waar al jaarlijks tegen gevaccineerd wordt. Tijd dus voor een nieuw en uitgebreider vaccin, met vier varianten van de Leptospirosebacterie.
Dit nieuwe vaccin is vanaf nu ook bij onze praktijk beschikbaar! Tot nu 
toe werd uw hond jaarlijks tegen Leptospirose gevaccineerd, dit zat in de cocktailvaccinatie. Voor een goede immuniteitsopbouw moet uw hond één maand na de nieuwe vaccinatie terugkomen voor een herhaling (booster). Na deze dubbele vaccinatie is een jaarlijkse herhaling voldoende voor een optimale bescherming.

Het ziektebeeld van Leptospirose  kan variëren van bloedingen in de slijmvliezen, een infectie met koorts, nier en/of leverontsteking tot plots overlijden. Besmetting vindt plaats via de urine van geïnfecteerde honden en besmetten daarmee de leefomgeving. Kleine knaagdieren spelen een rol in de verdere verspreiding van de bacterie in het milieu. Een hond raakt besmet doordat de bacterie vanuit de leefomgeving via de slijmvliezen of via wondjes het lichaam van de hond binnendringen.

De hond kan de ziekte ook overdragen op mensen waardoor preventie, in de vorm van vaccinatie van de hond, heel erg belangrijk is. Lees meer over de ziekte Leptosirose op www.leptospirose.nl

terug naar info-ABC