centraal telefoonnummer
0900-2020643
SPOEDGEVAL?
Groepspraktijk Dierenartsen Apeldoorn op Facebook Groepspraktijk Dierenartsen Apeldoorn op Twitter registreer uw e-mailadres

socialisatie van een kitten

Helaas worden er nog steeds veel katten herplaatst, afgestaan of zelfs geëuthanaseerd vanwege gedragsproblemen. Veel gedragsproblemen zijn terug te voeren op een verkeerde begeleiding tijdens de eerste maanden in het leven van het kitten. Daarom hieronder een korte uitleg over de ontwikkeling van uw kitten en de socialisatie bij u in huis. Door kattengedragstherapeut Jannet Nobel.

Ontwikkeling van het kitten:
 • 0 - 14 dagen; de neonatale periode
  Deze periode, vlak na de geboorte, bestaat voornamelijk uit slapen en eten. Als ze ongeveer 14 dagen oud zijn, komen de eerste tandjes door. 
 • 10 - 12 dagen; de oogjes en de gehoorgang gaan open.
  Op ongeveer 3 weken leeftijd kunnen de kittens volledig horen en zien. Op de leeftijd van 4 weken kunnen ze pas goed diepte zien als ze op een verhoging staan.
 • 2 - 3 weken; de overgangsperiode
  Op deze leeftijd worden de kittens minder afhankelijk van de moederpoes. Vanaf de leeftijd van 3 weken mogen de kittens kennismaken met vast voedsel.
 • 3 - 7 weken; de eerste socialisatie periode
  Kittens die in deze periode door bekende en onbekende personen in de handen worden genomen en kennismaken met verschillende dieren en voorwerpen zullen ook op latere leeftijd gemakkelijker kunnen omgaan met nieuwe situaties. Deze kittens zijn minder angstig en socialer dan kittens die deze contacten hebben gemist. Ook lichamelijk ontwikkelen deze kittens zich sneller dan andere kittens. Let echter op dat de kittens ook veel rust nodig hebben om al deze nieuwe indrukken te verwerken.
 • 7 - 14 weken; de tweede socialisatie periode
  Op deze leeftijd is er een grote behoefte aan sociaal spel. Al het spel moet plaatsvinden met speeltjes; nooit met handen en voeten laten spelen. Als het spel te wild wordt of als het kitten probeert te bijten of te krabben moet de eigenaar het spel direct stoppen, weglopen en het kitten een poosje negeren.
De socialisatie in het nieuwe huis
De eerste socialisatieperiode zal meestal bij de fokker of eigenaar van de moederpoes plaatsvinden. Wanneer het kitten bij u in huis komt, begint uw deel van de socialisatie en dit begint al met de juiste introductie van het kitten bij u thuis. Laat het kitten rustig zijn omgeving verkennen; begin in een kleine ruimte en breng geleidelijk andere gezinsleden en dieren erbij. Creëer een groepsgeur door de geur van de al aanwezige dieren over te brengen op het kitten d.m.v. aaien. Laat het diertje wennen aan zoveel mogelijk dingen die ze in hun verdere leven kunnen tegenkomen. Denk hierbij aan:
 • socialiseren op mensen: mannen, vrouwen, kinderen
 • socialiseren op andere dieren
 • wennen aan allerlei handelingen zoals kammen, tandenpoetsen, medicijnen geven
 • wennen aan allerlei voorwerpen zoals de vervoersmand, de auto, de stofzuiger, de deurbel enz.
 • voorkom verveling d.m.v. speeltjes, klimmeubel, stevige krabpaal
 • zorg voor veilige rustplaatsen
Wij wensen u veel plezier met uw nieuwe aanwinst en als u nog vragen heeft over de gezondheid, opvoeding en verzorging van uw kitten kunt u natuurlijk altijd terecht bij onze assistentes en dierenartsen of onze huisdierengedragsadviseur Nienke Ribbink. 

terug naar info-ABC