centraal telefoonnummer
0900-2020643
SPOEDGEVAL?
Groepspraktijk Dierenartsen Apeldoorn op Facebook Groepspraktijk Dierenartsen Apeldoorn op Twitter registreer uw e-mailadres

de mogelijke gevaren van kerstversiering

De kerstdagen komen er weer aan! Maar voor uw huisdier liggen er in deze periode mogelijk wat gevaren op de loer. We zetten ze voor u op een rijtje:

Kerstbomen:
De dennennaalden van de boom zijn giftig en kunnen, indien opgegeten, de darmwand doorboren. Zet daarom de voer- en drinkbak niet onder de boom. Zorg er ook voor dat uw huisdier het water van de boom niet kan drinken, hierin zitten opgeloste gifstoffen uit de dennennaalden. Ziekteverschijnselen zijn: braken, diarree, slijmvliesontsteking in de bek/keel en sloomheid. Ook de takken van naaldbomen kunnen een allergische reactie veroorzaken. Verschijnselen: een dikke snuit, gezwollen oogleden en oorschelpen.

Kerstplanten:
Hulst, de kerstroos, de maretak en de kerstster zijn giftig voor uw huisdier indien ze worden opgegeten. Verschijnselen zijn: misselijkheid, braken, speekselen, slijmvliesontsteking in de bek, diarree (soms bloederig), opwinding, stuiptrekkingen, benauwdheid en hartritmestoornissen. Bij huidcontact met het sap van de kerstster kunnen blaren ontstaan.

Kerstballen:
Wanneer kerstballen kapot gaan kunnen ze wondjes veroorzaken aan de poten van uw huisdier als deze erin trapt. Bij het opeten van de scherven kunnen inwendige problemen ontstaan. Wees dus alert en zorg ervoor dat uw huisdier hier niet bij kan.

Engelenhaar:
Bij contact met engelenhaar kan een allergische reactie ontstaan. Verschijnselen zijn acute benauwdheid, opgezwollen lichaamsdelen of jeuk en roodheid op de contactplekken. 

Lametta:
Dit zijn lange glimmende sliertjes die als kerstboomversiering worden gebruikt. Indien ze opgegeten worden, kunnen ze verstoppingen veroorzaken in de darmen.

Verdenkt u uw huisdier van één van bovenstaande gevallen, neem dan altijd contact op met uw dierenarts!

Terug naar info-ABC