Overige informatie

  • Bijwerkingen van medicijnen melden
  • Dierenpensions en hondenscholen
  • Euthanasie
  • Huisbezoek van de dierenarts
  • Huisdier vermist?
  • Klachten, opmerkingen en suggesties
  • Verzekeren van uw huisdier

Bijwerkingen van medicijnen melden

Bijwerkingen van medicijnen melden

Als diereigenaar kunt u (vermoedelijke) bijwerkingen melden als u denkt dat deze optreden na toepassing van een diergeneesmiddel op uw dier(en).
U kunt dit melden bij:

De dierenarts

De dierenarts is vervolgens verplicht om de (vermoedelijke) bijwerking te melden aan de leverancier of aan het Bureau Diergeneesmiddelen.

De leverancier van het diergeneesmiddel

Neem hiervoor rechtstreeks contact op met de leverancier die vermeld staat op het etiket en/of de bijsluiter van het diergeneesmiddel. De leverancier is verplicht uw melding te accepteren, op te slaan in een gegevensbestand, de melding te onderzoeken en door te geven aan het Bureau Diergeneesmiddelen.

Het Bureau Diergeneesmiddelen

U kunt uw melding rechtstreeks versturen aan het Bureau Diergeneesmiddelen via het EU‑formulier Melding vermoedelijke bijwerking van diergeneesmiddelen.

Dierenpensions en hondenscholen

Pensions

Hondenscholen

waar wij goede ervaringen mee hebben:

waar wij goede ervaringen mee hebben:

Maarleveldhoeve

Apeldoornse Kynologen club

Shanai Dierenpension

Gedragscentrum Samenspel

 

Hondensportschool UVO

Euthanasie

Euthanasie van uw huisdier

Het is vaak heel moeilijk om te beslissen wanneer het moment is aangebroken dat u uw huisdier moet laten inslapen. Dierenarts Hugo van Duijn heeft zijn overdenkingen opgeschreven toen hij zijn eigen hond moest laten inslapen. Het resultaat is een klein boekje dat u kan helpen om te bepalen hoe het met uw huisdier is gesteld. Het boekje kunt u gratis afhalen bij de dierenarts of assistente. 'Zijn we niet te vroeg?' van Hugo van Duijn, uitgegeven door AST Farma. ISBN 9789081884006.

Uw huisdier in laten slapen

Afspraak maken

Wanneer u, samen met uw dierenarts, de beslissing tot euthanasie heeft genomen, kunt u een afspraak maken op één van onze vestigingen. Een afspraak aan huis is zeker ook mogelijk, alleen niet ’s avonds en in het weekend.

Hoe wordt mijn dier geëuthanaseerd?

Er zijn verschillende methoden om uw dier in te laten slapen. Meestal geeft de dierenarts uw dier eerst een injectie met een slaapmiddel (premedicatie). Uw dier valt dan in ongeveer tien minuten in slaap. Dit gaat eigenlijk net als wanneer er een operatieve ingreep zou moeten plaatsvinden. Als uw dier eenmaal rustig slaapt, krijgt hij/zij een tweede injectie met een overdosis slaapmiddel. Deze injectie heeft tot gevolg dat uw dier in zijn slaap overlijdt.

Nadat uw dier is ingeslapen

Nadat uw huisdier is overleden, kunt u beslissen wat ermee gebeurt. U heeft daarbij de volgende mogelijkheden:

  • Uw dier in uw eigen tuin begraven
  • Uw dier bij ons achter laten en laten ophalen door het destructiebedrijf
  • Uw dier bij ons op laten halen of zelf brengen naar een crematorium of een begraafplaats 
  • Uw dier ter beschikking stellen aan het onderwijs van toekomstige dierenartsen van de Universiteit van Utrecht. Dit heet het dierdonorcodicil. Meer informatie leest u op de site van Proefdiervrij.

Voor meer informatie:

Mocht u nog vragen hebben, neemt u dan alstublieft contact met ons op.

Hondenbelasting

Binnen de bebouwde kom van de Gemeente Apeldoorn bent u belasting verschuldigd als u in het bezit bent van één of meerdere honden. Wanneer uw hond is overleden, kunt u dit melden bij de Gemeente. Dit in verband met restitutie van reeds betaalde hondenbelasting.

U kunt het overlijden van uw huisdier op verschillende manieren doorgeven aan de Gemeente:

  • Online (met DigiD)
  • Telefonisch via 14 005
  • Schriftelijk (na telefonisch contact met 14 005)
  • Persoonlijk aan de balie van het stadhuis. U kunt hiervoor online een afspraak maken.

Het advies is om mutaties binnen een termijn van 14 dagen door te geven. 

In het geval van euthanasie of overlijden van uw hond, kan de Gemeente u om een dierenartsenverklaring vragen. Deze verklaring ontvangt u van de dierenarts wanneer u uw hond laat inslapen. In andere gevallen van overlijden van uw hond kunt u deze verklaring opvragen bij uw dierenarts, mits u bij ons ingeschreven staat.

Voor meer informatie kijkt u op de website van de Gemeente Apeldoorn.

Huisbezoek van de dierenarts

Huisbezoek van de dierenarts

Tijdens de openingstijden van de praktijk is het (in overleg) wel mogelijk dat de dierenarts bij u aan huis komt. Maar omdat de dierenarts niet alle medicatie en instrumenten mee kan nemen, is het handiger wanneer u met uw zieke dier naar de praktijk komt.

Wanneer u zelf geen vervoer heeft, zijn er wellicht vrienden/familie/
kennissen/buren die u met het vervoer kunnen helpen. U kunt ook contact opnemen met de Dierenambulance via telefoonnummer 0900 ‑ 99 91 999.

Euthanasie aan huis

Ook is het (in overleg) mogelijk dat de dierenarts bij u aan huis komt indien u uw dier wilt laten inslapen en u dit liever in de thuissituatie wilt laten gebeuren. U kunt hiervoor telefonisch contact opnemen met onze praktijk via 055 ‑ 521 52 14.

Vanzelfsprekend zijn de kosten voor een bezoek aan huis hoger dan voor een regulier consult op de praktijk, vraag hiernaar bij de assistente.

Huisdier vermist?

Klachten, opmerkingen en suggesties

Klachten, opmerkingen en suggesties

Wij, van Groepspraktijk Dierenartsen Apeldoorn, streven ernaar om u optimaal van dienst te zijn bij het gezond maken en houden van uw huisdier.

Omdat wij continue bezig zijn onze dienstverlening te optimaliseren, horen wij het graag van u indien u toch ontevreden bent met onze service. Aarzel dus niet en laat het ons weten! Vul ons klachtenformulier hier in. Wij streven ernaar binnen twee weken contact met u op te nemen. 

Verzekeren van uw huisdier

Verzekeren van uw huisdier

Waarom uw huisdier verzekeren?

Een van de meest voorkomende redenen om uw huisdier te verzekeren is om uzelf in te dekken tegen onverwachte (hoge) onkosten. Die kunnen bestaan uit uitgebreid specialistisch onderzoek, een (spoed-) operatie of dergelijke. Niet iedereen heeft hiervoor een spaarpotje bij de hand. Door te verzekeren bent u in de gelegenheid om toch naar de dierenarts te gaan. Bedenk wel dat u de rekening van de dierenarts eerst zelf moet betalen en pas daarna de kosten bij de verzekering kunt declareren.

Wie kunnen er verzekerd worden?

Honden en katten zijn de meest voorkomende dieren die verzekerd worden maar tegenwoordig kan dit ook voor bijvoorbeeld konijnen en papegaaien.

Welke verzekeraar moet ik kiezen?

Dit is een persoonlijke keuze. Advies is eigenlijk om bij meerdere verzekeraars een offerte op te vragen. Hierbij kunt u kijken wat voor u belangrijk is en welke dekking het beste bij u past. Op deze website kunt u verschillende verzekeraars vergelijken om tot een juiste keuze te komen. 

Wat houdt een verzekering in?

Elke verzekering heeft een basisdekking en verschillende aanvullende pakketten. Het is dus belangrijk dat u voor uzelf nagaat wat u verzekerd wilt hebben. Zo worden vaccinaties vaak niet vergoed vanuit het basispakket maar u kunt hiervoor wel een aanvullende verzekering afsluiten. De meeste verzekeraars vragen een eigen bijdrage bij het indienen van nota’s, de hoogte hiervan is per verzekeraar verschillend.

Wanneer moet je verzekeren?

Het advies zou moeten zijn om uw huisdier zo vroeg mogelijk in zijn leven te verzekeren omdat dan de premie verhoudingsgewijs het laagst is. Wanneer u later een verzekering afsluit wordt alles waar het dier op dat moment last van heeft niet meer in de polis opgenomen.

Tot slot

Natuurlijk blijft gelden wat ook voor uw eigen verzekeringen opgaat (ziektekosten, inboedel, auto enz.): verzeker alleen de zaken waarvan de kosten, bij calamiteiten, nauwelijks zelf te dragen zijn. Er zijn polissen die, voor een grotere hond, soms al gauw enkele euro's per dag aan premie kosten; bedragen die, op jaarbasis, behoorlijk op kunnen lopen.

Terug naar Informatie
Terug naar boven