0900 - 20 20 643

Gebitsproblemen hond en kat

Het gebit van onze huisdieren is, net als bij mensen wanneer we onze tanden niet regelmatig zouden poetsen, gevoelig voor tandplak, tandsteen en andere gebitsaandoeningen. Dit kan op langere termijn problemen opleveren. Vier op de vijf honden of katten die ouder zijn dan drie jaar hebben gebitsproblemen. Voor een groot deel worden deze problemen veroorzaakt door tandplak en tandsteen. Naarmate de dieren ouder worden, groeit vervolgens ook de kans op het ontstaan van tandvleesproblemen. Wanneer het gebit niet goed wordt verzorgd, kan dit vele gevolgen hebben, variërend van een slechte adem tot zelfs het verlies van tanden en kiezen. Wanneer u met uw dier voor de jaarlijkse vaccinatie komt, is het nakijken van het gebit een vast onderdeel van de gezondheidscontrole door de dierenarts.

Symptomen

Bij alle dieren is het belangrijk om te letten op symptomen die op gebitsaandoeningen kunnen wijzen. Bijvoorbeeld:

  • het niet kunnen eten terwijl er wel interesse is voor voedsel
  • heel veel speekselen
  • rood en ontstoken tandvlees
  • zwellingen aan de kop
  • vermageren
  • slechte adem

Mocht een behandeling noodzakelijk zijn dan wordt dat met u overlegd. Omdat een goede inspectie alleen mogelijk is onder verdoving, want dieren met gebitsproblemen laten meestal niet zomaar toe dat de bek geopend wordt, maken we hiervoor een aparte afspraak. Het totale gebit wordt beoordeeld en eventueel noodzakelijke behandelingen worden uitgevoerd.

Bekijk de video's hieronder voor meer informatie over het verzorgen van het gebit van uw huisdier of download de poetsinstructie voor de hond of kat. Ook op de site van het LICG vindt u veel informatie over dit onderwerp.

Voorkom gebitsproblemen en poets de tanden van uw hond en/of kat!

Poetsinstructie hond
Poetsinstructie kat

Gebitscontrole pup

Door het gebit van pups rond de leeftijd van 6 maanden te controleren, kunnen we gebitsproblemen in de toekomst voorkomen.
Tevens kunnen we u adviseren over de verzorging van het gebit.

Gebitsverzorging bij de hond

Gebitsverzorging bij de kat