0900 - 20 20 643

Konijnen en voeding

Het is van cruciaal belang om uw konijnen voornamelijk te voeden met hooi en groene groenten – deze zijn rijk aan vezels.

Voeding met weinig vezels en veel koolhydraten zoals konijnenmuesli (mengvoer) kan tot gevolg hebben dat uw konijn last krijgt van:

 • zijn tanden
 • abcessen in het gezicht
 • zere ogen en bindvliesontsteking
 • overgewicht
 • maag-darmaandoeningen zoals diarree en inactieve darmen.

Een juist dieet is essentieel voor de gezondheid van uw konijnen, met name voor de tanden en de spijsvertering.

Het voeren van konijnen is niet moeilijk. Zorg voor een onbeperkte hoeveelheid hooi van goede kwaliteit – eventueel aangevuld met een kleine, afgemeten hoeveelheid droogvoer – en schoon, vers water.
Tussendoortjes moeten tot een minimum beperkt worden en moeten dan in ieder geval gezond en natuurlijk zijn.

 

Gras en hooi

Het beste voedsel voor konijnen is hooi (gedroogd gras); het bevat veel vezels, niet te veel eiwit en weinig vet. Het grootste deel van het voedsel van konijnen die als huisdier worden gehouden moet bestaan uit hooi van goede kwaliteit. Dit moet onbeperkt beschikbaar zijn.

Het eten van dit vezelhoudende voedsel houdt uw konijnen bezig en voorkomt dat zij zich vervelen. Hooi kunt u in een hooiruifje of netje doen om vuil worden te voorkomen en ervoor te zorgen dat uw konijnen er langer van kunnen eten. Ook zijn er lekkere, gedroogde grasproducten verkrijgbaar die hun kleur behouden.

Hooi moet onbeperkt beschikbaar
zijn voor uw konijn!

Groenvoer

Bladgroenten zijn goed voor konijnen van alle leeftijden en moeten elke dag gegeven worden. Daarbij is variatie erg belangrijk. Pas gespeende jonge konijnen moeten geleidelijk aan nieuwe groenten kunnen wennen. Alle groenvoer moet eerst worden gewassen voor u het aan uw konijnen geeft.

Niet voeren: koolsoorten zoals boerenkool, spitskool, rode kool, spruitjes e.d. Deze groeten kunnen gasvorming in de maag en darmen veroorzaken.

U kunt uw konijnen ook wilde planten zoals braamstruiken, kruiskruid, muur- en paardenbloemen voeren als u die kunt vinden.

Voorbeelden van groene groente:

 • broccoli
 • andijvie
 • snijbiet
 • peterselie
 • waterkers
 • bladselderij
 • witlof
 • roodlof
 • zuring
 • basilicum en andere kruiden 
 • het loof van wortels en bietjes

Droogvoer

Veel konijnen die droogvoer krijgen (grof mengvoer of gemengde granen) eten alleen bepaalde bestanddelen daarvan. Doordat ze de lekkere dingen eruit kiezen en wat ze niet lekker vinden laten liggen, wordt hun voeding onevenwichtig en krijgen ze niet genoeg vezels, eiwitten, calcium en fosfor binnen. Dit kan tot veel problemen leiden, met name tandproblemen.

De voorkeur wordt daarom gegeven aan pellets van goede kwaliteit, omdat elke korrel daarvan alle benodigde voedingsstoffen bevat. Geef nooit onbeperkt droogvoer door de voederbak voortdurend bij te vullen. Een goede vuistregel is maximaal 25 gram droogvoer per kg lichaamsgewicht per dag, waarbij benadrukt moet worden dat hooi onbeperkt aanwezig moet zijn en het grootste deel van de voeding uitmaakt. Lees altijd de instructies van de fabrikant. Veel volwassen konijnen hebben eigenlijk helemaal geen droogvoer nodig, zeker niet als ze te zwaar zijn.

Zeer jonge konijnen en konijnen in de groei hebben andere eiwitbehoeften dan volwassen konijnen. Voor jonge konijnen zijn speciale voeders verkrijgbaar, maar ook hier geldt dat hooi van een goede kwaliteit het grootste deel van de voeding moet uitmaken

Vraag bij twijfel uw dierenarts om advies over de voeding van uw konijnen.

Het overvoeren van volwassen konijnen met droogvoer is een veel voorkomende oorzaak van ziekten zoals: 

 • overgewicht
 • hart- en leveraandoeningen
 • chronische diarree
 • tand- en nieraandoeningen.

En (zoete) tussendoortjes?

Tussendoortjes met veel vet of zetmeel mogen met mate gegeven worden omdat ze overgewicht of spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken.

Hierbij gaat het onder meer om honingstokjes, bonen, erwten, maïs, brood, ontbijtgranen, biscuitjes, noten, zaden. 

Fruit is ook een tussendoortje en mag dus ook slechts met mate gegeven worden, omdat het rijk is aan suikers en maag-darmklachten en tandproblemen kan veroorzaken.

De beste tussendoortjes zijn gezonde tussendoortjes, zoals kleine hoeveelheden van een favoriete groente of favoriet kruid.

Deze vormen een extra bron van vezels voor uw konijnen.

Om de tanden af te slijten en voor geestelijke stimulatie kunt u uw konijnen twijgjes of takjes geven. Ze vinden het leuk om op de bast te knagen en de takjes te ontschorsen.

Over het algemeen kunt u takjes geven van elke boom waarvan de mens fruit eet, zoals appel, peer, pruim, haagdoorn, meidoorn en wilde roos.

Controleer wel of de boom niet met chemicaliën is bespoten.

Waar moet ik verder nog aan denken?

Voorkom plotselinge veranderingen in voeding. Als u iets wilt veranderen, doe dit dan geleidelijk over een aantal dagen of weken. Begin met kleine hoeveelheden van het nieuwe voedsel en geef daarna steeds meer, waarbij u tegelijkertijd het oude (ongewenste) voedsel afbouwt. Hooi moet onbeperkt aanwezig zijn, vooral bij net gespeende konijnen is dit belangrijk.

Als jonge konijnen gespeend worden en naar een nieuwe eigenaar verhuizen, kunnen plotselinge veranderingen in voeding of een gebrek aan vezels in combinatie met de stress van de verhuizing ziekten veroorzaken of zelfs de dood tot gevolg hebben. Wanneer u dus een nieuw konijn koopt, is het belangrijk uit te zoeken wat het dier altijd heeft gegeten en veranderingen geleidelijk in te voeren.

Als u het juiste voer geeft, zijn voedingssupplementen zoals vitamines en mineralen over het algemeen niet nodig. Deze mogen alleen op aanraden van een dierenarts worden toegediend.

Vers drinkwater moet onbeperkt aanwezig zijn. Flesjes zijn gemakkelijker schoon te houden dan waterbakjes. Ook wordt bij het gebruik van flesjes de wam (huidplooi onder de kin bij voedsters) niet vochtig, zodat huidontsteking wordt voorkomen.

Geef uw konijnen nooit met rijp bedekt of beschimmeld eten of gemaaid gras!

Dit kan ernstige maag-darmklachten veroorzaken.