Teken

  • Teken zijn kleine spinachtige beestjes die vooral leven op struiken en planten.
  • Teken leven van bloed van mensen en dieren.
  • Ze zijn 1 à 2 millimeter groot en worden zelden groter dan een centimeter.

Hoe krijgen dieren teken?

De meeste teken worden opgedaan in het bos of in eigen tuin. Teken zijn er het hele jaar door maar zijn het meest actief bij warm en vochtig weer. Ze bijten zich het liefst vast op warme vochtige plekken op het lichaam.

 

Waarom goed opletten?

Teken kunnen drager zijn van verschillende ziekten:

Babesiosis

De parasiet Babesia nestelt zich in de rode bloedcellen van de hond of kat en maakt deze kapot.

Ziekte van Lyme

De teek kan besmet zijn met een bacterie die de ziekte van Lyme met zich meedraagt. Een teek hecht zicht vast op zijn gastheer om een bloedmaaltijd te nuttigen. Dit kan 24 tot 48 uur duren. Pas aan het eind van een bloedmaaltijd besmet een teek de gastheer met de ziekten zie hij meedraagt. Dieren kunnen hierdoor erg ziek worden.

De ziekten zijn wel te behandelen maar omdat de ziekten niet heel vaak voorkomen, en de symptomen vrij algemeen zijn (koorts, verminderde eetlust, sloomheid, etc.), duurt het even voor de diagnose is gesteld. Daarom is voorkomen beter dan genezen.

Hoe kan ik teken voorkomen bij mijzelf én mijn huisdier:

U kunt teken bij uzelf voorkomen in het bos op de wandelpaden te blijven en bij het werken in de tuin uzelf goed te beschermen met dekkende kleding.

Voorkomen dat uw huisdier teken krijgt is lastiger omdat u niet altijd kunt controleren waar het dier loopt. Daarom is het heel belangrijk na een wandeling het huisdier goed na te kijken op teken.

Het is belangrijk om de teek binnen 24 uur te verwijderen om de kans op besmetting van een ziekte zo klein mogelijk te maken. Ook is het belangrijk om uw dier te beschermen tegen teken door hem/haar met een anti-tekenmiddel te behandelen of een tekenband om te doen.

Lees hier de actuele tekeninformatie van het RIVM.