0900 - 20 20 643

Suikerziekte bij hond en kat

Wat is suikerziekte?

Suikerziekte of diabetes mellitus is een chronische stofwisselingsziekte waarbij het suikergehalte (glucose) in het bloed verhoogd is. Glucose is de belangrijkste bron van energie voor de lichaamscellen van zowel het menselijk als dierlijk lichaam. Glucose zit in voedsel in de vorm van koolhydraten. Koolhydraten worden, op hun beurt, omgezet in glucose. Glucose wordt vanuit de dunne darm opgenomen in het bloed.

Na een maaltijd zal de hoeveelheid glucose in het bloed dus gaan stijgen. De zogenaamde ´eilandjes van Langerhans´ in de alvleesklier maken insuline aan waarmee het glucoseniveau in het bloed wordt gereguleerd. De insuline zorgt ervoor dat de glucose in de lichaamscellen komt en daar kan worden omgezet in energie. Als er te weinig insuline gevormd wordt, blijft er te veel glucose in het bloed en komt er te weinig glucose in de lichaamscellen: dit is suikerziekte.

Diagnose van suikerziekte

Op basis van de symptomen kan er een verdenking bestaan op diabetes mellitus. Deze symptomen komen echter ook voor bij andere aandoeningen. De waarschijnlijkheidsdiagnose kan snel gesteld worden door de urine te controleren op de aanwezigheid van glucose. De definitieve diagnose wordt gesteld door een te hoog glucosegehalte in het bloed te meten.

Oorzaken van suikerziekte

Vaak kunnen diverse oorzaken een rol spelen bij het ontstaan van diabetes mellitus. Soms wordt er te weinig insuline door de alvleesklier afgegeven in geval van een beschadiging van de 'eilandjes van Langerhans' in de alvleesklier door het afweersysteem, een ontsteking of door een tumor. In andere gevallen wordt de werking van insuline tegengegaan door bepaalde lichaamseigen hormonen (bij de hond bijvoorbeeld bij de Ziekte van Cushing of na de loopsheid) of bij medicijngebruik (bijvoorbeeld prednison of een antiloopsheidinjectie). Om dit te compenseren moet de alvleesklier meer insuline aanmaken. Als dit niet lukt of als de alvleesklier op den duur uitgeput raakt, is er niet voldoende insuline om het bloedglucosegehalte binnen de normale grenzen te houden.

Symptomen van suikerziekte

  • veel drinken en dus veel plassen
  • hongergevoel en meer willen eten
  • desondanks vermageren
  • algemene malaise 

De behandeling van suikerziekte bij hond en kat

Behandeling van onderliggende oorzaken

Omdat bij de hond suikerziekte veroorzaakt kan worden door bepaalde ziekten, medicijnen of door de hormonale veranderingen zullen deze eerst onderzocht en behandeld moeten worden.

Zo zal er geadviseerd worden om een teef met suikerziekte te laten steriliseren, of kan het advies zijn om bepaalde medicijnen (bijv. prednison) af te bouwen.
 

Injecties met insuline

Behandeling met insuline is vrijwel altijd nodig. Meestal moeten hond en kat 2 maal per dag een onderhuidse injectie met insuline krijgen.

Omdat niet precies bekend is hoe groot het insulinetekort bij uw huisdier is, moet de juiste dosering worden bepaald. De dierenarts zal aan de hand van het gewicht van uw huisdier een begindosering uitrekenen.

Door in het begin regelmatig het glucosegehalte in het bloed te bepalen kan de juiste dosering worden ingesteld. Als eenmaal de juiste dosering is gevonden, zal uw dier snel herstellen. Regelmatige controle blijft echter wenselijk. 

Voeding

Omdat de hoeveelheid insuline is afgestemd op de hoeveelheid glucose die uw huisdier per dag nodig heeft, is een regelmatig voedings- en bewegingspatroon erg belangrijk.

Het is belangrijk dat hij of zij dagelijks dezelfde hoeveelheid voedsel van een zo constant mogelijke samenstelling krijgt, op steeds dezelfde tijd van de dag.

Vooruitzichten

Meestal kan een regelmatig leefpatroon en de behandeling met insuline tot een vrijwel normaal leven leiden. De levensverwachting van een goed ingestelde hond of kat met suikerziekte hoeft dan ook nauwelijks afwijkend te zijn van die van een dier zonder deze ziekte.
Wilt u weten of uw huisdier verhoogd risico heeft op het ontwikkelen van suikerziekte? Doe de suikerziektetest op de site van Dier & Suikerziekte

Bekijk hieronder de video over suikerziekte bij de hond en kat.