0900 - 20 20 643

Vaccinatie hond

Algemeen

Tijdens het vaccinatiebezoek van uw huisdier aan onze praktijk voeren wij een algemeen onderzoek uit, om vast te stellen of uw huisdier gezond is en veilig gevaccineerd kan worden.

We willen mogelijke negatieve effecten van de vaccinatie tot een absoluut minimum beperken en vinden dat we dat, vooral aan u en uw huisdier, verplicht zijn.

Daarnaast is dit een moment om het gewicht en gebit te controleren, eventuele vragen van u te bespreken en u te adviseren over parasietenbestrijding en dergelijke. 

Vaccinaties van de hond

  • Puppyvaccinatie

De vaccinatie tegen de mazelenvariant van het hondenziektevirus en het zeer besmettelijke parvovirus wordt gegeven op een leeftijd van 6 weken. Dit is de eerste in een reeks van vier entingen om tot een optimale bescherming van uw jonge hond te komen, die meestal nog bij de fokker wordt toegediend.

  • Parvo-weilvaccinatie

De tweede vaccinatie in de serie is wederom tegen parvo, en daarnaast tegen vier varianten van leptospirose (ziekte van weil) en wordt gegeven op een leeftijd van 8 á 9 weken. 

  • Volledige hondenvaccinatie

Dit is de derde vaccinatie voor uw pup en wordt gegeven op een leeftijd van 12 á 13 weken. Hij beschermt tegen de virussen die parvo, hondenziekte en leverziekte kunnen veroorzaken. Dit vaccin wordt meestal gecombineerd met de vaccinatie tegen leptospirose.

Wij adviseren deze vaccinatie na één jaar nog een keer te boosteren, als laatste in de reeks van vier.

Daarna is het voldoende om jaarlijks leptospirose (L4) te enten, eventueel aangevuld met kennelhoest, om vervolgens in het vierde levensjaar van uw hond weer de volledige vaccinatie toe te dienen.

  • Kennelhoestvaccinatie

Deze (intranasale-) vaccinatie is behalve tegen het para-influenzavirus ook bedoeld tegen bordetella, de bacteriële veroorzaker van kennelhoest.

De kans op besmetting met kennelhoest is het grootst op plekken waar veel honden samenkomen zoals in pensions en kennels, op shows of keuringen. Vandaar dat veel pensions deze vaccinatie verplicht stellen.

Het is geen 100% garantie dat de vaccinatie voorkomt dat uw hond kennelhoest krijgt. Net als bij het humane griepvirus zijn er vele varianten van het kennelhoestvirus waar de hond alsnog ziek van kan worden maar dit zal dan waarschijnlijk minder heftig zijn, dan zonder vaccinatie. 

  • Rabiës vaccinatie

De vaccinatie tegen rabiës (hondsdolheid) is verplicht als u met uw hond naar het buitenland gaat. Het vaccin dat wij in onze praktijk gebruiken is geregistreerd voor drie jaar. 

Wanneer u uw hond meeneemt naar het buitenland, informeer dan vroegtijdig naar de invoereisen van de landen die u van plan bent te bezoeken. De assistentes kunnen u hier alles over vertellen. 
 

Leptospirose is een zoönose:
de ziekte kan ook van hond op mens worden overgebracht!

www.leptospirose.nl 

Invoereisen binnen Europa

Invoereisen buiten Europa

Video over kennelhoest bij de hond

Video over rabiës bij de hond