0900 - 20 20 643

Vaccinatie kat

Algemeen

Tijdens het vaccinatiebezoek van uw huisdier aan onze praktijk voeren wij een algemeen onderzoek uit, om vast te stellen of uw huisdier gezond is en veilig gevaccineerd kan worden.

We willen mogelijke negatieve effecten van de vaccinatie tot een absoluut minimum beperken en vinden dat we dat, vooral aan u en uw huisdier, verplicht zijn. 

Daarnaast is dit een moment om het gewicht en gebit te controleren, eventuele vragen van u te bespreken en u te adviseren over parasietenbestrijding en dergelijke. 

 

Vaccinaties van de kat

  • Katten- en niesziekte vaccinatie

Deze vaccinatie wordt aan het kitten gegeven op 9 en 12 weken.

Wij adviseren u deze vaccinatie na één jaar nogmaals te herhalen, voor een optimale bescherming. Daarna is het voldoende om katteziekte om de drie jaar te boosteren.

Niesziekte daarentegen dient jaarlijks herhaald te worden. 

  • Bordetella vaccinatie

Dit is de vaccinatie tegen de bacteriële veroorzaker van niesziekte; Bordetella bronchiseptica. Deze wordt toegediend als neusspray en geeft hierdoor bescherming waar de infectie plaatsvindt; namelijk in het slijmvlies van de neus. De vaccinatie is werkzaam na 72 uur en moet jaarlijks herhaald worden.

De kans op besmetting is het grootst wanneer er meerdere dieren samenkomen, bijvoorbeeld op shows of in het pension. Daarom zijn er inmiddels verschillende pensions die deze vaccinatie verplicht stellen naast de reguliere  katten- en niesziekte enting.

  • Rabiës vaccinatie

De vaccinatie tegen rabiës (hondsdolheid) is verplicht als uw kat mee naar het buitenland gaat. Het vaccin dat wij in onze praktijk gebruiken is drie jaar geregistreerd voor zijn werkzaamheid. De invoereisen zijn over het algemeen  gelijk aan die van de hond.

Wanneer u uw kat meeneemt naar het buitenland, informeer dan vroegtijdig naar de invoereisen van de landen die u van plan bent te bezoeken. De assistentes kunnen u hier alles over vertellen.