• Vaccinatie hond
  • Vaccinatie kat
  • Vaccinatie konijn

Vaccinatie hond

Algemeen

Tijdens het vaccinatiebezoek van uw huisdier aan onze praktijk voeren wij een algemeen onderzoek uit, om vast te stellen of uw huisdier gezond is en veilig gevaccineerd kan worden. We willen mogelijke negatieve effecten van de vaccinatie tot een absoluut minimum beperken en vinden dat we dat, vooral aan u en uw huisdier, verplicht zijn. Daarnaast is dit een moment om het gewicht en gebit te controleren, eventuele vragen van u te bespreken en u te adviseren over parasietenbestrijding en dergelijke.

Vaccinaties van de hond

Puppyvaccinatie

De vaccinatie tegen de mazelenvariant van het hondenziektevirus en het zeer besmettelijke parvovirus wordt gegeven op een leeftijd van zes weken. Dit is de eerste in een reeks van vier entingen om tot een optimale bescherming van uw jonge hond te komen, die meestal nog bij de fokker wordt toegediend.

Parvo-weilvaccinatie

De tweede vaccinatie in de serie is wederom tegen parvo, en daarnaast tegen vier varianten van leptospirose (ziekte van weil) en wordt gegeven op een leeftijd van acht á negen weken. 

Volledige hondenvaccinatie

Dit is de derde vaccinatie voor uw pup en wordt gegeven op een leeftijd van twaalf á 13 weken. Hij beschermt tegen de virussen die parvo, hondenziekte en leverziekte kunnen veroorzaken. Dit vaccin wordt meestal gecombineerd met de vaccinatie tegen leptospirose.

Wij adviseren deze vaccinatie na één jaar nog een keer te boosteren, als laatste in de reeks van vier.

Daarna is het voldoende om jaarlijks leptospirose (L4) te enten, eventueel aangevuld met kennelhoest, om vervolgens in het vierde levensjaar van uw hond weer de volledige vaccinatie toe te dienen.

Kennelhoestvaccinatie

Deze (intranasale) vaccinatie is behalve tegen het para-influenzavirus ook bedoeld tegen bordetella, de bacteriële veroorzaker van kennelhoest.

De kans op besmetting met kennelhoest is het grootst op plekken waar veel honden samenkomen zoals in pensions en kennels, op shows of keuringen. Vandaar dat veel pensions deze vaccinatie verplicht stellen.

Het is geen 100% garantie dat de vaccinatie voorkomt dat uw hond kennelhoest krijgt. Net als bij het humane griepvirus zijn er vele varianten van het kennelhoestvirus waar de hond alsnog ziek van kan worden maar dit zal dan waarschijnlijk minder heftig zijn, dan zonder vaccinatie. 

Rabiësvaccinatie

De vaccinatie tegen rabiës (hondsdolheid) is verplicht als u met uw hond naar het buitenland gaat. Het vaccin dat wij in onze praktijk gebruiken is geregistreerd voor drie jaar. 

Wanneer u uw hond meeneemt naar het buitenland, informeer dan vroegtijdig naar de invoereisen van de landen die u van plan bent te bezoeken. De assistentes kunnen u hier alles over vertellen. 

Invoereisen binnen Europa

Invoereisen buiten Europa

Vaccinatie kat

Algemeen

Tijdens het vaccinatiebezoek van uw huisdier aan onze praktijk voeren wij een algemeen onderzoek uit, om vast te stellen of uw huisdier gezond is en veilig gevaccineerd kan worden.

We willen mogelijke negatieve effecten van de vaccinatie tot een absoluut minimum beperken en vinden dat we dat, vooral aan u en uw huisdier, verplicht zijn. 

Daarnaast is dit een moment om het gewicht en gebit te controleren, eventuele vragen van u te bespreken en u te adviseren over parasietenbestrijding en dergelijke. 

Vaccinaties van de kat

Katten- en niesziekte vaccinatie

Deze vaccinatie wordt aan het kitten gegeven op negen en twaalf weken.

Wij adviseren u deze vaccinatie na één jaar nogmaals te herhalen, voor een optimale bescherming. Daarna is het voldoende om katteziekte om de drie jaar te boosteren.

Niesziekte daarentegen dient jaarlijks herhaald te worden. 

Bordetella vaccinatie

Dit is de vaccinatie tegen de bacteriële veroorzaker van niesziekte; Bordetella bronchiseptica. Deze wordt toegediend als neusspray en geeft hierdoor bescherming waar de infectie plaatsvindt; namelijk in het slijmvlies van de neus. De vaccinatie is werkzaam na 72 uur en moet jaarlijks herhaald worden.

De kans op besmetting is het grootst wanneer er meerdere dieren samenkomen, bijvoorbeeld op shows of in het pension. Daarom zijn er inmiddels verschillende pensions die deze vaccinatie verplicht stellen naast de reguliere  katten- en niesziekte enting.

Rabiësvaccinatie

De vaccinatie tegen rabiës (hondsdolheid) is verplicht als uw kat mee naar het buitenland gaat. Het vaccin dat wij in onze praktijk gebruiken is drie jaar geregistreerd voor zijn werkzaamheid. De invoereisen zijn over het algemeen  gelijk aan die van de hond.

Wanneer u uw kat meeneemt naar het buitenland, informeer dan vroegtijdig naar de invoereisen van de landen die u van plan bent te bezoeken. De assistentes kunnen u hier alles over vertellen. 

Invoereisen binnen Europa

Invoereisen buiten Europa

Vaccinatie konijn

Vaccinatie konijn

Er zijn voor konijnen twee levensbedreigende ziekten waartegen we kunnen vaccineren: Myxomatose en RHD. Beide ziekten kunnen bij niet-ingeënte konijnen een dodelijk verloop hebben en er is voor beide ziekten geen specifiek geneesmiddel. De enige bescherming die u uw konijn kunt bieden, is vaccinatie. 

Myxomatose

Myxomatose wordt gewoonlijk verspreid door vlooien en andere bijtende insecten, zoals muggen, en wordt daardoor gemakkelijk overgedragen van wilde konijnen op tamme konijnen.

Een konijn met myxomatose heeft zwellingen rond de ogen, neus, bek, anus en oorschelpen. Het dier zal stoppen met eten en drinken en uiteindelijk (meestal) overlijden.

RHD

Andere benamingen: VHD, VHS, Viraal Haemorrhagisch Syndroom

RHD wordt verspreid door direct contact tussen konijnen (zowel wilde als tamme) maar besmetting met het RHD-virus kan ook indirect plaatsvinden, bijvoorbeeld via besmet groenvoer, kleding of schoeisel.

Sinds 2015 bestaan er twee virusvarianten; RHD-1 en RHD-2.  

Vaccinatie

Sinds 2020 bestaat er een vaccin dat tegen myxomatose, RHD-1 en RHD-2 beschermt. Dit vaccin moet jaarlijks gegeven worden. 

Terug naar Informatie
Terug naar boven