0900 - 20 20 643

Castratie en sterilisatie van de hond

Wat is het verschil tussen castratie en sterillisatie?

Steriliseren of castreren heeft tot doel uw hond onvruchtbaar te maken. Wat we tijdens de sterilisatie/castratie operaties doen is bij zowel de teef als bij de reu feitelijk een castratie. Alleen in het spraakgebruik wordt de castratie van de teef meestal sterilisatie genoemd.

Bij de castratie van de teef worden de eierstokken en (een deel van) de baarmoeder verwijderd, en bij de castratie van de reu worden de testikels (zaadballen) verwijderd.

Bij een sterilisatie worden alleen de eileiders (bij de teef) of de zaadleiders (bij de reu) onderbroken. Dit heeft tot gevolg dat de teef nog steeds loops kan worden en dat is nu net wat niet gewenst is! We zullen dan ook in de rest van deze tekst alleen nog over castratie spreken.

                     

Waarom castreren?

Voordelen van castratie bij de teef:

 • De teef wordt niet meer loops. 
  Normaal gebeurt dit gemiddeld 2 x per jaar. Ze is niet meer vruchtbaar dus kan niet meer drachtig worden en geen puppy's meer krijgen.
 • Schijndracht treedt niet meer op.
 • De kans op gezwellen in de melkklierpaketten wordt kleiner.
 • De kans op suikerziekte neemt af.
 • Er kan geen baarmoederontsteking meer optreden.

Mogelijke nadelen van castratie bij de teef:

 • De teef kan dikker worden.
  De energiebehoefte is verlaagd en de eetlust neemt meestal toe waardoor vetzucht (overgewicht) zich kan ontwikkelen. Dit kunt u voorkomen door minder voer (10-15% minder) te geven, vanaf de dag van de operatie.
 • De operatie is definitief en kan niet ongedaan worden gemaakt.
 • Er kan een vachtverandering optreden (kan per ras verschillen).
 • Mogelijke toename dominant gedrag.
  Het komt voor dat jonge dominante teven na de operatie nog dominanter worden. Dit heeft te maken met veranderingen in de hormoonhuishouding.
 • Kans (7%) op urine incontinentie (kan per ras verschillen).

Voordelen van castratie bij de reu:

 • De reu heeft minder wegloopgedrag.
  De drang om achter loopse teven aan te gaan is er in 95% van de gevallen niet meer.
 • Dominant gedrag tegenover andere reuen neemt af (60%)
 • Markeren met urine en "repelen" wordt minder (95%)
 • Geen last meer van voorhuidontsteking (95%)
 • Verminderde kans op ontsteking of goedaardige vergroting van de prostaat. Let op: het risico op prostaatkanker neemt niet af.

Mogelijke nadelen van castratie bij de reu:

 • De reu kan dikker worden.
  De energiebehoefte is verlaagd en de eetlust neemt meestal toe waardoor vetzucht (overgewicht) zich kan ontwikkelen. Dit kunt u voorkomen door minder voer (10-15% minder) te geven, vanaf de dag van de operatie.
 • De operatie is definitief en kan niet ongedaan worden gemaakt.
 • Er kan een vachtverandering optreden (kan per ras verschillen).

Twijfelt u over het wel of niet castreren van uw reu? Kijk dan op www.nietcastreren.nl voor meer informatie of overleg met uw dierenarts. 

Op welke leeftijd kan de hond gecastreerd worden?

Wij adviseren uw teef te laten steriliseren vanaf een leeftijd van 6 maanden. De beste periode om de operatie uit te voeren is óf voor de 1ste loopsheid óf ongeveer 3 maanden na de 1e loopsheid. De baarmoeder is dan in rust.

Een reu kunt u het beste castreren als hij 1,5 jaar oud is of ouder, maar het kan eerder als er een medische indicatie is. Vooral bij probleemgedrag is het belangrijk om het gedrag af te wachten tot de hond 1,5 jaar oud en volwassen is. Eventueel kunt u de hulp van een gedragstherapeut inroepen.
Voor meer informatie over probleemgedrag zie Gedragsadvies

Andere opties behalve een operatie?

Er is nog een andere mogelijkheid om de loopsheid van een teef te stoppen. Dit is een hormoonprik; de antiloopsheidinjectie. Vanwege de mogelijke bijwerkingen geniet deze injectie niet onze voorkeur, tenzij er bijzondere omstandigheden zijn. 

Voor reuen bestaat er een chemische castratie door middel van een implantaat. Deze wordt onder de huid aangebracht. Dit implantaat moet elke 6 of 12 maanden opnieuw worden ingebracht, afhankelijk van de dosering van het implantaat. Een voordeel van deze vorm van castratie is dat het tijdelijk is en de reu zijn vruchtbaarheid weer terugkrijgt na uitwerking van het implantaat.

Waar vindt de operatie plaats?

De operaties worden uitgevoerd op onze klinieken aan de Gemzenstraat en Waleweingaarde.

Bij het maken van een afspraak kunt u aangeven bij welke kliniek u uw huisdier voor de operatie wilt brengen. Wanneer u uw dier brengt zal uw dier door de dierenarts opgenomen worden en wordt met u afgesproken hoe laat u uw huisdier weer kunt komen halen.

Meer infomatie over operaties