0900 - 20 20 643

Castratie en sterilisatie van de kat

Castratie van de kater

Voordelen castratie

Bij castratie van de kater worden de testikels (zaadballen) verwijderd. Hiermee wordt de kater dus onvruchtbaar gemaakt.

In de testikels worden niet alleen de zaadcellen maar ook enkele mannelijke hormonen gevormd die het typische katergedrag (sproeien) en de typische kater-urinegeur veroorzaken. In de meeste gevallen verdwijnen deze verschijnselen na de castratie.

De kat wordt over het algemeen ook wat huiselijker; hij heeft minder de neiging om weg te lopen, te zwerven en te vechten, waardoor ook de kans op ontstekingen en/of vechtabcessen aanzienlijk vermindert.

Leeftijd

Een kater kan worden gecastreerd vanaf een leeftijd van ongeveer 6 maanden. 

Soms hebben ze al op jongere leeftijd de neiging om te gaan sproeien. Wacht dan niet langer af maar maak bij ons een afspraak, want met dat gedrag geeft hij aan lichamelijk volwassen te zijn en hoeft castratie niet langer uitgesteld te worden.

Sterilisatie van de poes

Casteren of steriliseren?

Er wordt meestal van sterilisatie gesproken, terwijl de ingreep in werkelijkheid een castratie is. Bij castratie worden de geslachtsorganen (de eierstokken) verwijderd en dat is wat er bij de sterilisatie van de kat gebeurt. Na het verwijderen van de eierstokken kan de poes niet meer drachtig worden en wordt ze, in bijna 100% van de gevallen, niet meer krols.

Leeftijd

Steriliseren is mogelijk van af een leeftijd van 6 maanden. De krolsheid kan ook wel met behulp van tabletten (de poezenpil) of een injectie met hormonen worden onderdrukt. Langdurig gebruik van deze middelen kan echter behoorlijk wat problemen veroorzaken (melkkliertumoren en suikerziekte). Daar komt bij dat de melkklieren van een jonge poes gedurende het eerste levensjaar extra gevoelig zijn voor deze hormonen. Daarom adviseren wij om uw kat te laten steriliseren.

Waar vindt de operatie plaats?

De castratie van de kater kan op alle vestigingen plaatsvinden. Bij het maken van de afspraak kunt u zelf aangeven welke locatie voor u het handigst is. De tijd van halen en brengen is afhankelijk van de openingstijden van de vestiging. Neem hiervoor contact met ons op via 0900-2020643.

De sterilisatie van de poes wordt uitgevoerd bij onze klinieken aan de Gemzenstraat en Waleweingaarde. Bij het maken van een afspraak kunt u aangeven bij welke kliniek u uw kat voor de operatie wilt brengen. Wanneer u uw kat brengt zal uw kat door de dierenarts opgenomen worden en wordt met u afgesproken hoe laat u uw kat weer kunt komen halen.

Wilt u meer informatie over de operatie in onze praktijk(en)? Zie operaties