In de praktijk

  • Bloedonderzoek
  • Echografie
  • Röntgenonderzoek
  • Dentale röntgen

Bloedonderzoek

Bloedonderzoek bij uw huisdier

Onze klinieken Gemzenstraat en Waleweingaarde zijn uitgerust met een bloedanalyse-apparaat, waarmee we het bloed van uw huisdier kunnen testen en bijvoorbeeld de lever- en nierwaarden en het eiwit- en suikergehalte in het bloed kunnen meten.

Deze uitslagen kunnen van nut zijn om, naast het klinisch onderzoek, eventuele röntgenfoto’s en/of echografie, een goed beeld te krijgen van de gezondheid van uw dier.

De meeste onderzoeken kunnen wij in-huis uitvoeren maar voor specialistische bloedonderzoeken sturen wij het monster door naar een extern laboratorium.

Echografie

Echografie bij uw huisdier

Bij echografie wordt gebruik gemaakt van geluidsgolven om organen, en eventuele veranderingen daarin, zichtbaar te maken. Zo is bijvoorbeeld op een prachtige manier, en in het geheel niet belastend voor het dier, drachtigheid vast te stellen. Deze geluidsgolven zijn voor het menselijk oor niet hoorbaar. Op de geschoren en ontsmette huid wordt een transducer geplaatst die de geluidsgolven uitzendt. Deze geluidsgolven worden door verschillende weefsels verschillend teruggekaatst. De teruggekaatste geluidsgolven (echo's) worden door de transducer weer opgevangen en vervolgens in beeld omgezet. Indien de dierenarts adviseert om een echo van uw dier te maken, kan hiervoor een afspraak worden gemaakt bij onze Kliniek Gemzenstraat of Kliniek Waleweingaarde. Wanneer uw dier komt voor het maken van een echo is het belangrijk dat uw dier nuchter is. Dit betekent dat uw dier tot twaalf uur voor het onderzoek niet mag eten maar wel gewoon mag drinken. In het geval van een blaasonderzoek is het belangrijk dat uw dier een volle blaas heeft tijdens het onderzoek.

Röntgenonderzoek

Röntgenonderzoek bij uw huisdier

Een röntgenfoto kan een zinvolle aanvulling zijn bij het stellen van een diagnose bij ziekte van uw huisdier. Wanneer de dierenarts van mening is dat een röntgenfoto het onderzoek verder kan helpen, wordt er een afspraak gemaakt bij een van onze klinieken. Bij Kliniek Gemzenstraat en Kliniek Waleweingaarde beschikken wij over een modern, digitaal röntgenapparaat waarmee wij snel en efficiënt kunnen werken. In de kliniek wordt uw huisdier van u overgenomen en begeleid naar de röntgenkamer. Wanneer de röntgenfoto gemaakt is, zal deze aansluitend met u besproken worden. In de meeste gevallen is het onderzoek niet belastend voor uw dier. Indien uw dier erg onrustig of pijnlijk is, kan de dierenarts adviseren uw huisdier een lichte verdoving te geven.

Dentale röntgen

Dentale röntgen bij uw huisdier

Bij tandheelkundige behandelingen worden er röntgenfoto’s gemaakt van het gebit van uw huisdier. Hierdoor kan de dierenarts beter beoordelen of het gebit gezond is en of er problemen zijn die behandeld kunnen worden.

Terug naar Informatie
Terug naar boven