• Operatie info
  • Castratie en sterilisatie van de hond
  • Castratie en sterilisatie van de kat

Operatie info

Operatie info

De klinieken Waleweingaarde en Gemzenstraat beschikken over een modern ingerichte operatiekamer waar iedere werkdag chirurgische ingrepen worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld castraties, sterilisaties, oogoperaties en andere ingrepen. Bij het maken van een afspraak kunt u aangeven bij welke kliniek u uw huisdier voor de operatie wilt brengen. Wanneer u uw dier brengt zal uw dier door de dierenarts opgenomen worden en wordt met u afgesproken hoe laat u uw huisdier weer kunt komen halen.

Als uw hond of kat verdoofd moet worden, is het belangrijk dat het nuchter bij ons aankomt. Dit betekent dat u uw huisdier gedurende de twaalf uur voor de operatie geen eten mag geven. De waterbak kunt u wél gewoon laten staan. Graag, indien mogelijk, uw hond vóór de operatie even uitlaten. Konijnen en knaagdieren hoeven niet nuchter gebracht te worden; deze dieren moeten na de narcose weer zo snel mogelijk gaan eten. Het is daarom handig om een klein beetje van het eigen voer (en evt. de drinkfles) mee te brengen op de operatieochtend.

Vervolgens krijgt uw huisdier een verdovingsprik waarop het rustig in slaap valt (premedicatie). Wij werken zowel met injectieanesthesie als met gasanesthesie. Na de operatie slaapt uw dier rustig uit in de recovery-ruimte waar het nauwlettend in de gaten wordt gehouden. Om te voorkomen dat uw huisdier de operatiewond open likt of krabt, wordt soms een kraag of een Medical petshirt (zie foto's rechts) geadviseerd.

Castratie en sterilisatie van de hond

Castratie en sterilisatie van de hond

Wat is het verschil tussen castratie en sterillisatie?

Steriliseren of castreren heeft tot doel uw hond onvruchtbaar te maken. Wat we tijdens de sterilisatie/castratie operaties doen is bij zowel de teef als bij de reu feitelijk een castratie. Alleen in het spraakgebruik wordt de castratie van de teef meestal sterilisatie genoemd. Bij de castratie van de teef worden de eierstokken en (een deel van) de baarmoeder verwijderd, en bij de castratie van de reu worden de testikels (zaadballen) verwijderd. Bij een sterilisatie worden alleen de eileiders (bij de teef) of de zaadleiders (bij de reu) onderbroken. Dit heeft tot gevolg dat de teef nog steeds loops kan worden en dat is nu net wat niet gewenst is! We zullen dan ook in de rest van deze tekst alleen nog over castratie spreken.

Anatomie van de geslachtsorganen van de teef en de reu

Castratie en sterilisatie bij de reu
 
Castratie en sterilisatie bij de teef
 

 

Waarom castreren?

Voordelen van castratie bij de teef:

Mogelijke nadelen van castratie bij de teef:

De teef wordt niet meer loops. 
Normaal gebeurt dit gemiddeld twee keer per jaar. Ze is niet meer vruchtbaar dus kan niet meer drachtig worden en geen puppy's meer krijgen.

De teef kan dikker worden.
De energiebehoefte is verlaagd en de eetlust neemt meestal toe waardoor vetzucht (overgewicht) zich kan ontwikkelen. Dit kunt u voorkomen door minder voer (10-15% minder) te geven, vanaf de dag van de operatie.

Schijndracht treedt niet meer op.

De operatie is definitief en kan niet ongedaan worden gemaakt.

De kans op gezwellen in de melkklierpaketten wordt kleiner.

Er kan een vachtverandering optreden (kan per ras verschillen).

De kans op suikerziekte neemt af.

Mogelijke toename dominant gedrag.
Het komt voor dat jonge dominante teven na de operatie nog dominanter worden. Dit heeft te maken met veranderingen in de hormoonhuishouding.

Er kan geen baarmoederontsteking meer optreden.

Kans (zeven procent) op urine incontinentie (kan per ras verschillen).

 

Voordelen van castratie bij de reu:

Mogelijke nadelen van castratie bij de reu:

De reu heeft minder wegloopgedrag.
De drang om achter loopse teven aan te gaan is er in 95% van de gevallen niet meer.

De reu kan dikker worden.
De energiebehoefte is verlaagd en de eetlust neemt meestal toe waardoor vetzucht (overgewicht) zich kan ontwikkelen. Dit kunt u voorkomen door minder voer (10-15% minder) te geven, vanaf de dag van de operatie.

Dominant gedrag tegenover andere reuen neemt af (60%)

De operatie is definitief en kan niet ongedaan worden gemaakt.

Markeren met urine en "repelen" wordt minder (95%)

Er kan een vachtverandering optreden (kan per ras verschillen).

Geen last meer van voorhuidontsteking (95%)

Gedragsproblemen worden door de castratie niet altijd opgelost. Vooral als u hond angstig en/of agressief is, is het verstandig om dit eerst met de dierenarts te bespreken. In sommige gevallen zullen wij u doorverwijzen naar een hondengedragstherapeut.

Verminderde kans op ontsteking of goedaardige vergroting van de prostaat. Let op: het risico op prostaatkanker neemt niet af.

 

Twijfelt u over het wel of niet castreren van uw reu? Kijk dan op www.nietcastreren.nl voor meer informatie of overleg met uw dierenarts. 

Op welke leeftijd kan de hond gecastreerd worden?

Wij adviseren uw teef te laten steriliseren vanaf een leeftijd van zes maanden. De beste periode om de operatie uit te voeren is óf voor de eerste loopsheid óf ongeveer drie maanden na de eerste loopsheid. De baarmoeder is dan in rust.

Een reu kunt u het beste castreren als hij anderhalf jaar oud is of ouder, maar het kan eerder als er een medische indicatie is. Vooral bij probleemgedrag is het belangrijk om het gedrag af te wachten tot de hond anderhalf jaar oud en volwassen is. Eventueel kunt u de hulp van een gedragstherapeut inroepen.
Voor meer informatie over probleemgedrag zie Gedragsadvies.

Andere opties behalve een operatie?

Er is nog een andere mogelijkheid om de loopsheid van een teef te stoppen. Dit is een hormoonprik; de antiloopsheidinjectie. Vanwege de mogelijke bijwerkingen geniet deze injectie niet onze voorkeur, tenzij er bijzondere omstandigheden zijn. 

Voor reuen bestaat er een chemische castratie door middel van een implantaat. Deze wordt onder de huid aangebracht. Dit implantaat moet elke zes of twaalf maanden opnieuw worden ingebracht, afhankelijk van de dosering van het implantaat. Een voordeel van deze vorm van castratie is dat het tijdelijk is en de reu zijn vruchtbaarheid weer terugkrijgt na uitwerking van het implantaat.

Waar vindt de operatie plaats?

De operaties worden uitgevoerd op onze klinieken aan de Gemzenstraat en Waleweingaarde.

Bij het maken van een afspraak kunt u aangeven bij welke kliniek u uw huisdier voor de operatie wilt brengen. Wanneer u uw dier brengt zal uw dier door de dierenarts opgenomen worden en wordt met u afgesproken hoe laat u uw huisdier weer kunt komen halen.

Meer infomatie over operaties.

Castratie en sterilisatie van de kat

Castratie en sterilisatie van de kat

Castratie van de kater

Voordelen castratie

Bij castratie van de kater worden de testikels (zaadballen) verwijderd. Hiermee wordt de kater dus onvruchtbaar gemaakt.

In de testikels worden niet alleen de zaadcellen maar ook enkele mannelijke hormonen gevormd die het typische katergedrag (sproeien) en de typische kater-urinegeur veroorzaken. In de meeste gevallen verdwijnen deze verschijnselen na de castratie.

De kat wordt over het algemeen ook wat huiselijker; hij heeft minder de neiging om weg te lopen, te zwerven en te vechten, waardoor ook de kans op ontstekingen en/of vechtabcessen aanzienlijk vermindert.

Leeftijd

Een kater kan worden gecastreerd vanaf een leeftijd van ongeveer zes maanden. 

Soms hebben ze al op jongere leeftijd de neiging om te gaan sproeien. Wacht dan niet langer af maar maak bij ons een afspraak, want met dat gedrag geeft hij aan lichamelijk volwassen te zijn en hoeft castratie niet langer uitgesteld te worden.

Sterilisatie van de poes

Casteren of steriliseren?

Er wordt meestal van sterilisatie gesproken, terwijl de ingreep in werkelijkheid een castratie is. Bij castratie worden de geslachtsorganen (de eierstokken) verwijderd en dat is wat er bij de sterilisatie van de kat gebeurt. Na het verwijderen van de eierstokken kan de poes niet meer drachtig worden en wordt ze, in bijna 100% van de gevallen, niet meer krols.

Leeftijd

Steriliseren is mogelijk van af een leeftijd van zes maanden. De krolsheid kan ook wel met behulp van tabletten (de poezenpil) of een injectie met hormonen worden onderdrukt. Langdurig gebruik van deze middelen kan echter behoorlijk wat problemen veroorzaken (melkkliertumoren en suikerziekte). Daar komt bij dat de melkklieren van een jonge poes gedurende het eerste levensjaar extra gevoelig zijn voor deze hormonen. Daarom adviseren wij om uw kat te laten steriliseren.

Waar vindt de operatie plaats?

De castratie van de kater kan op alle vestigingen plaatsvinden. Bij het maken van de afspraak kunt u zelf aangeven welke locatie voor u het handigst is. De tijd van halen en brengen is afhankelijk van de openingstijden van de vestiging. Neem hiervoor contact met ons op via 055 - 521 52 14.

De sterilisatie van de poes wordt uitgevoerd bij onze klinieken aan de Gemzenstraat en Waleweingaarde. Bij het maken van een afspraak kunt u aangeven bij welke kliniek u uw kat voor de operatie wilt brengen. Wanneer u uw kat brengt zal uw kat door de dierenarts opgenomen worden en wordt met u afgesproken hoe laat u uw kat weer kunt komen halen.

Wilt u meer informatie over de operatie in onze praktijk(en)? Zie operaties.

Terug naar Informatie
Terug naar boven